- Скільки у нас часу? – питаю я. - 20 хвилини до відправлення автобуса, - відповідає змучений телеоператор Сергій. - Ого! Та ми за цей час встигнемо випити як мінімум 2 літри пива! - весело відповідаю я і починаю шукати вільне місце у одному з 14 павільйонів ювілейного 200-го міжнародного пивного фестивалю Octoberfest . Втім, не так це і просто - випити пива на Octoberfest. Печиво і шоколад, солодкі горішки і морозиво, футболки і капелюхи для саун, кухлі для пива і тарілки на стіну. На фесті можна придбати все, окрім ... пива. На відміну від вітчизняних «пивних зборів», випити пива просто на вулиці там не можна. Навіть, пива у пляшках не можна придбати. І все - заради безпеки. Адже німці, можливо, і європейці, але, у «трохи» нетверезому стані, такі ж чоловіки , як і у решті куточків світу. Відтак, аби покуштувати традиційного хмільного напою треба вистояти неабияку чергу біля одного з величезних павільйонів (або біля трошки менших, відтак, «трошки» тихіших) і лише тоді, з дозволу офіціантів і охорони потрапити у хмільний світ пива. А там – гамір, сміх, веселі баварські пісні, зміст яких розумієш тільки по тому, що тобі починають підморгувати чоловіки і величезна кількість офіціанток, найспритнішим з яких вдається переносити по 10 літрів пива одразу (адже там п’ють лише літровими кухлями). До речі, 12 тисяч офіціантів – це ще одна особливість Octoberfest. Вони тут особливо милі і виховані, а це, не зважаючи на постійний натовп, який вимагає пива ще і ще. Все стає зрозуміло, коли мова заходить про «решту на чай», адже один офіціант за пару тижнів фестивалю отримує кілька тисяч доларів лише «чайових». Трохи потиснувши веселу компанію відверто п’яних німців, нам вдалося поміститися і замовити собі пива. Який сорт – нам так і не вдалося вияснити ні в меню, ні у милої офіціантки, яка зі всією душею намагалася нам пояснити все німецькою, ні в п’яних німців, які, побачивши кухлі пива в наших руках і знак питання на обличчях, весело почали піднімати і собі кухлі і вигукувати щось по-баварськи. Втім, це не стало нам на заваді хутко випити літр пива (а п’ється воно особливо легко, бо собі думаєш, що випив всього півлітра та ще й на вулиці +23 градуси) і з’їсти півкурча. А тоді замовити ще пива і ще півркуча. А тоді ще… Словом, випити 2 літра пива чи може й більше за 20 хвилин можна, але добігти до автобуса крізь перевдягнений веселий натовп вкрай важко… І хоч дрес-коду на Octoberfest немає, всі чоловіки ходять там у кумедних шкіряних шортиках і сорочках у клітинку, а жінки – у довгих сукнях, назви яких звучать німецькою так, як я їх відтворити не можу. Сам Octoberfest почався 200 років тому. 12 жовтня 1810 року з нагоди свого весілля з принцесою Терезією Саксонською (на її честь назвали луг, де відбувається дійство) кронпринц Людвіг у щасливому пориві запросив місцевих жителів відсвяткувати з ним неповторну мить. Останнім це так сподобалося, що вони вирішили проводити подібний захід щороку. Щоправда, у перші роки про пиво на фестивалі навіть й мови не було – його на святі просто не вживали. Хмільний напій з’явився лише згодом. А взагалі, під час Octoberfest натовп випиває 30% пива, що виготовляється у всій Баварії. Не дивно, адже захід щороку відвідують мільйони туристів. Рекорд фестивалю – 7 мільйонів 100 тисяч відвідувачів. Організатори цьогорічного фесту ще не підбили підсумки, але розраховують, що цей рекорд вдасться подолати. Адже під час Octoberfest – 2010 відзначали не лише його ювілей, але і 20-ту річницю об’єднання Німеччини. Загалом, Octoberfest - це 60 га пива, які неможливо обійти за годину, день чи навіть тиждень, а про те, аби покуштувати усі сорти пива, які представляють 14 баварських пивоварень, і мови бути не може. У Мюнхені на цей час треба селитися. Втім, зробити це не так і легко. Незважаючи на величезну кількість готелів і хостелів у місті, місця в них були заброньовані за півроку. Як варіант, можна на цей час поселитися у Празі - і з іншою пивною культурою ознайомитеся, і фоток багато класних привезете. Втім, їхати від Праги до Мюнхена близько 5 годин ...