Реакції за участю цих атомів можуть викликати рак, хворобу серця, дегенеративні розумові розлади. Вчені також схиляються до думки, що ушкодження спричинені вільними радикалами, є основою для процесів старіння. Найактивнішими антиоксидантами є вітаміни А, С, Е і селен. Ця чудова "четвірка" - значно посилює антиоксидантний захист клітин. Тому збалансоване харчування є профілактикою хвороб та імунного дисбалансу. Багаті на антиоксиданти фрукти, овочі, вино та чай. Чорний, зелений, білий - усі сорти чаю містять природні флавоноїди, які мають виняткові біологічні властивості.

Вільям Ґорман (Британська рада чаю):
“Цінність чаю у антиоксидантах, що містяться у напої. Антиоксиданти позитивно впливають на серцево-судинну систему”.

Морква, гарбуз, томати, капуста, усі цитрусові, зелень, горіхи, злаки, риба, часник - ці продукти допоможуть кожному з нас бути здоровішим. Щоправда, стреси, куріння та екологія зводять нанівець всі зусилля антиоксидантів.

Тренування для мозку

Тренування мозку - на перший погляд дивне заняття. Однак, науковці стверджують - мозок не тільки можна, але й треба регулярно тренувати. Приміром, вчити мови. За висновками науковців, саме поліглоти чудово нарощують “мускулатуру” мозку. Ще один спосіб змусити ваш мозок "зробити розминку", спробувати виконати кілька завдань одночасно або порозв’язувати кросворди чи скласти кілька пазлів.

Ян Робертсон (професор): “З початку 90-х ми зрозуміли, що необхідно тренувати організм, аби залишатися здоровими. На початку нового тисячоліття медики дійшли висновку - аби покращити розумові здібності, мозок теж треба стимулювати. Наукові досліди довели це твердження”.

А ось вже наслідки лінощів мозку - неспроможність запам’ятати власні плани, обіцянки, маршрути, і навіть просто повторити прочитане. Таку забудькуватість медики пов’язують з поширенням органайзерів та комп’ютерів. Чим більше ми покладаємося на техніку, тим лінивішим стає наш мозок.