Сайт "24" розпочав проект до Дня Незалежності. 25 років самостійного шляху, 25 років досягнень і звершень. Чим запам’ятався кожен рік? Згадайте з нами – як це було!

У братів Кличків – одна професія, одне прізвище та перемоги – все на двох. Вони здійснили давню мрію і стали першими братами в історії боксу, хто зміг зібрати всі найпрестижніші пояси у надважкій ваговій категорії. Віталій Кличко завоював пояс WBC, а його молодший брат Володимир став чемпіоном за версіями IBF/IBO, WBO та WBA.

Все почалось у далекому 1999 році, коли Віталій завоював перший титул для сім'ї. Тоді 26 червня він переміг британця Гербі Гайда, нокаутувавши його у другому раунді. Та згодом він програв пояс WBO у бою проти Кріса Берда.

Та вже восени 2000-го Володимир Кличко помстився за брата і здобув свій перший титул – пояс WBO у бою проти того ж таки Кріса Берда.

У 2004-му Кличко-старший зустрівся з Коррі Сандерсом, якого здолав технічним нокаутом. Перемога принесла йому чемпіонський пояс за версією WBC.

Кличко-молодший у 2006 році здобув титули чемпіона світу за версіями IBF і IBO, вдруге вийшовши в ринг проти Кріса Берда. У лютому 2008-го він переміг росіянина Султана Ібрагімова.

У жовтні того ж року Володимир здолав Семюеля Пітера технічним нокаутом – до українця повернувся пояс за версією WBC.

У 2011-му українські боксери Віталій та Володимир Кличко провели три бої. Два поєдинки провів Кличко-старший. 19 березня Віталій нокаутував одразу ж у першому раунді кубинця Одланьєра Соліса, а вже через півроку, 10 вересня, він у двобої проти поляка Томаша Адамека виграв бій технічним нокаутом.

Вирішальним же став бій між Кличком-молодшим та Девідом Хеєм за пояс WBA – останній для колекції Кличків, який відбувся 2 липня у німецькому Гамбурзі на стадіоні Imtech Arena.

Тоді Володимир вийшов на ринг проти Девіда Хея з трьома чемпіонськими поясами. Бій з британцем тривав усі 12 раундів. У рингу українець викинув всього 509 ударів, з яких 134 влучили у ціль.

У Девіда Хея статистка не така гарна – з 290 ударів точними були лише 72. Поєдинок завершився розгромною перемогою Володимира Кличка.

Так у 2011 році Володимир став чемпіоном світу за версіями IBF, WBO, IBO та WBA. Він разом з братом зібрав усі чемпіонські пояси.

Читайте також: 2010 – рік, коли в Одесі стартували "східноєвропейські Канни"

Додамо, трансляція боксерського бою Кличко-Хей стала найрейтинговішою на українському та німецькому телеканалах за останні три роки. Трансляцію з Гамбурга дивилися 15,5 мільйона німецьких телеглядачів. Засоби масової інформації оцінювали аудиторію у неймовірні 500 мільйонів телеглядачів по всьому світу.

До слова, Віталій Кличко на професійному ринзі провів 47 боїв, з яких 45 – перемоги. На рахунку молодшого брата, станом на сьогодні, – 68 боїв, з яких він пограв лише 4.

Фото: Getty Images

Редакція "24" вітає усіх з прийдешнім Днем Незалежності!