WADA затвердила плани скорочення тривалості заборон на вживання рекреаційних наркотиків, стверджуючи, що речовини часто не мають ефекту, що підвищує ефективність. В першу чергу мова йде про кокаїн та марихуану.

Читайте також: Клуб НБА "Маямі" дискваліфікував свого гравця на 10 матчів за вживання цукерок з марихуаною

У рамках переглянутого антидопінгового кодексу, який буде запроваджений у 2021 році, заборона на "зловживання наркотиками" скоротяться до максимум трьох місяців. Поки ж WADA забороняє вживати кокаїн і марихуану в змагальний період, на сьогодні за порушення правил передбачено покарання строком на 4 роки.

Та варто зауважити, що дискваліфікація на три місяці буде лише в тому випадку, якщо спортсмен зуміє доказати, що вживав кокаїн чи марихуану не для покращення своїх спортивних результатів. При цьому, якщо спортсмен пройде програму реабілітації, то термін дискваліфікації можуть скоротити до одного місяця.

Якщо спортсмен не зможе довести, що метою використання заборонених речовин не було поліпшення спортивних показників, порушення буде вважатися навмисним, термін дискваліфікації складе 2 роки.

Читайте також: Триразового переможця Олімпіади можуть дискваліфікувати на 8 років

Нові правила почнуть діяти з 2021 року.