Він пройшов шлях від звичайного гравця до творця всесвітньо відомої футбольної організації в її нинішньому вигляді — FIFA.

Всесвітньо відомим швейцарець став після кар'єри у FIFA. Розпочавши працювати футбольним менеджером у 39 років, він з технічного директора виріс у генерального секретаря.

А в 1998 році Блатер офіційно стає президентом світової організації футболу. Переобирався Блаттер на цю посаду чотири рази. За цей період він, фактично, став незмінним обличчям організації.

Причиною такого статусу швейцарця називають його вміння підкупляти делегатів з бідних країн. Однак, сам чиновник запевняв, що виділяв гроші африканським федераціям футболу лише заради розвитку гри.

Ми повірили в африканських футболістів. Вони отримують нашу підтримку і демонструють все, на що здатні,
— розповів Блаттер.

І справді, за таку його позицію швейцарцю була вдячна практично вся футбольна Африка.

Ми всім африканським блоком — за Блаттера. З того часу, як він став президентом, було дуже багато зроблено для Африки, починаючи фактично з нуля,
— заявив керівник федерації футболу Кенії Сем Наямвея.

Однак, не завжди Блаттер здійснював керівництво FIFA законними методами. Корупційні скандали, де фігурували конкретні цифри підкупів турбували Блаттера. Зазвичай швейцарцю вдавалося вирішувати ці конфлікти без втрати іміджу.

Однак, минулого року махінації у футбольній федерації офіційно викрили. На тлі масових арештів, Блаттер і сам з ганьбою подав у відставку.

Читайте також: Найбільший спортивний скандал 2015-го року поєднав футбол і політику.

Швейцарська прокуратура порушила проти Блаттера справу. За інформацією правоохоронців, чиновник перевів з рахунків федерації два мільйони франків колишньому голові UEFA Мішелю Платіні.

Ми уклали джентльменську угоду. Платіні у 1998 році сказав мені, що хотів би працювати на FIFA за зарплату в мільйон швейцарських франків. Я погодився,
— пояснив Блатер.

Доки у цій справі триває слідство, чиновника усунули від футбольних справ на шість років. У лютому цього року FIFA обрала собі нового голову — Джанні Інфантіно.