Поруки для Мартиненка

22 квітня завершилося судове засідання щодо обрання запобіжного заходу екс-нардепу Миколі Мартиненку.

Так, суд постановив, що екс-нардепу обрали запобіжний захід у вигляді особистої поруки. Хоча САП вимагав від суду обрати запобіжний захід для Мартиненка – 60 діб тримання під вартою або внесення застави у розмірі 300 мільйонів гривень.

Суд визначив поручителями декілька народних депутатів, зокрема Миколу Княжицького, Андрія Тетерука, Павла Пинзеника, а також міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, міністра освіти Лілію Гриневич, главу Мінінфраструктури Володимира Омеляна та інші.

Мартиненка відпуситила з зали суду. Згідно із рішенням суду, колишній депутат повинен здати закордонні паспорти та не покидати території України.

"У найгіршому разі поручителі відповідатимуть штрафом розміром від 20 до 50 мінімальних зарплат (від 64 до 160 тисяч гривень). Що ж виходить? Чоловік підозрюється у заволодінні 17 мільйонів доларів, а його відпускають на поруки, і в гіршому випадку всі ці люди колегіально заплатять 50 мінімальних зарплат", – розповів прокурор Андрій Перов.

За словами прокурора САП Романа Симківа, відомство з таким рішенням не погоджується та буде готувати апеляційну скаргу.

Практично, коли почався судовий процес, було легалізовано тиск на суд, як спосіб захисту. Тиск на суд, погрози – це фактично зараз нова форма захисту. Ми не можемо з цим погодитися. Якби не було усіх цих викриків, погроз, що посадять Бобровника, ми б погодилися на таке рішення,
– пояснив він і додав, що ухвала суду вже вступила в силу, тому САП її виконуватиме.

Микола Мартиненко своєю чергою підкреслив, що нікуди не збирається тікати та наголосив, що він – не те, що невинний, я взагалі стосунку не маю до цієї справи.

"Я задоволений лише одним – те, що ми в суді переламали тенденцію, яка є абсолютно нецивілізованою, абсолютно неправовою, абсолютно політизованою, коли клеять, вибачте, кримінальну справу, зразу людину пакують у СІЗО та доповідають про перемогу", – наголосив політик.

Мартиненко, суд, корупція

Додамо, що той же суд обрав запобіжний захід і екс-голові наглядової ради Одеського припортового заводу Сергію Переломі – особиста порука.

Суд визначив поручителями декілька народних депутатів Миколу Княжицького, Павла Пинзеника, Олену Ледовських та Юрія Бойка.

Серед зобов'язань Переломи, згідно з рішенням суду, не виїжджати за межі міста, з'являтися за вимогою прокуратури для проведення слідчих дій та не спілкуватися з іншими фігурантами справи, зокрема – з Миколою Мартиненком.

До слова, прокурори САП вимагали на обранні для Переломи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 150 мільйонів гривень.

Гучна заява МВФ щодо пенсійного віку в Україні

Підвищення пенсійного віку є критично важливим для продовження співпраці України і Міжнародного валютного фонду.

"Пенсії – дуже-дуже низькі, їхній реальний розмір зменшила інфляція. Є необхідність їхнього збільшення, але це повинно відбуватися паралельно з параметричними змінами у пенсійній системі, які дозволять відновити фінансову життєздатність. Таким чином, так, підвищення низького віку виходу на пенсію, підвищення ефективного пенсійного віку є критично важливими", – заявив директор європейського департаменту МВФ Пол Томсен.

Він також додав, що це питання, щодо якого відбуваються дискусії в контексті наступного перегляду співпраці з Україною.

За його словами, пенсійна реформа була частиною програми співпраці України та Фонду від самого її початку, і кілька разів відкладалася.

"Україна має серйозні проблеми з пенсійною системою. Я думаю, що це другий за розміром дефіцит пенсійного фонду в світі. В Україні дуже велика кількість пенсіонерів відносно кількості людей, які сплачують внески у пенсійний фонд, це співвідношення становить 1 до 1", – додав представник МВФ.

Скрипка прокоментував скандал щодо мов

У мережі з'явилося відео, на якому український музикант Олег Скрипка спілкується з відомим російським пранкером Vovan’ом, який прикинувся головою МВС Арсеном Аваковим. Темою розмови став нещодавній скандал щодо заяви музиканта про тих людей, які не можуть вивчити української мови.

За словами лідера ВВ, вся ця ситуація була насправді інформаційною бомбою з добре запланованим сценарієм, який, імовірно, створили у Росії.

Це не було інтерв'ю. Це була моя розмова 3 місяці тому зі студентами абсолютно на іншу тему. І це було запущено в необхідний момент. Я перед Вами хочу попросити вибачення. Хочу попросити вибачення перед усіма російськомовними людьми та тими, хто іншими мовами розмовляє. Перепрошую за себе і за тих, хто цього всього не зробив. Тих, хто був режисером цього всього,
– наголосив митець.

Крім того він вважає, що весь цей скандал створили російські пропагандисти.

Старт України на чемпіонаті світу

Збірна України з хокею розпочала виступи на чемпіонату світу з Хокею у в дивізіоні ІА, який проходить у Києві.

У першому своєму матчі на турнірі українці поступилися угорцям із рахунком 3:5.

Зауважимо, що українські хокеїсти двічі вели у рахунку під час зустрічі, проте у підсумку так і не зуміли втримати цю перевагу.