Алкоголь дорожчає

30 серпня було опубліковано постанову Кабміну України щодо підвищення оптово-відпускних та мінімально роздрібних цін на алкогольні напої. Вона набуде чинності через 10 днів після публікації – тобто 9 вересня.

Відтак, на горілку і лікеро-горілчані вироби розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін підвищили на 14-19,41%; на віскі, ром, джин – на 6,5-6,6%; коньяк (бренді) – на 12,3-29,1%; вина – на 7,1-13,3%.

Читайте також: Алкоголь додає креативності, – вчені

В Україні здорожчає алкоголь
В Україні здорожчає алкоголь

Згідно з постановою, мінімальні роздрібні ціни на горілку підвищені на 14%, або на 9,77 гривні. Отже, пляшка горілки ємністю 0,5 літра коштуватиме 79,55 гривні. Раніше ціна становила 69,78 гривні за пляшку 0,5 літра.

Мінімальні роздрібні ціни на "тризірковий" коньяк становитимуть 119,46 гривні за пляшку ємністю 0,5 літра. "Чотиризірковий" коньяк коштуватиме 129,03 гривні за 0,5 літра, а "п’ятизірковий" – 138,5 гривні за таку ж ємність.

Ціни на виноградні вина зросли з 33 до 37 гривень, на міцні вина та вермути – з 42 до 45 гривень, на ігристі вина – з 69,9 до 79,19 гривні.

Подорожчають також сидр, пері (без додання спирту), напої бродіння, отримані в результаті природного бродіння фруктових та ягідних соків з вмістом спирту не більше 8,5%. Їхня ціна зросте до 28,47 гривні.

Скандал з російською журналісткою

Напередодні стало відомо, що СБУ затримала та висилає з території України кореспондентку російського телебачення Анну Курбатову. У Службі безпеки пояснили, що діяльність російської пропагандистки "шкодила національним інтересам України" і Курбатовій заборонено в'їзд на три роки.

У Росії вже встигли обуритись з цього приводу і заявили, що готують відповідь.

Читайте також: Естонія не впустила російських пропагандистів на зустріч голів МЗС країн ЄС

Україну критикують у Європі за видворення російської журналістки Курбатової
Україну критикують у Європі за видворення російської журналістки Курбатової

Невдоволення щодо цього висловили і в ОБСЄ. Так, представник організації з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір скерував главі МЗС України Павлу Клімкіну листа щодо затримання та видворення з України іноземних, в тому числі російських, журналістів.

Вигнання журналістів або відмова їм у в'їзді в Україну – це тривожні і надмірні заходи, тим більше вони не прозорі і відсутній належний механізм апеляції,
– мовиться у листі.

Представник ОБСЄ нагадав, що країни-члени організації зобов'язані забезпечувати належні умови для роботи журналістів з інших країн-учасниць.

"Я закликаю владу (України) утримуватися від накладання непотрібних обмежень на роботу іноземних журналістів, які впливають на вільний потік інформації та порушують зобов'язання ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації", – заявив Дезір у своєму зверненні.

В Єврокомісії, в свою чергу, закликали Україну утриматись від накладення непотрібних обмежень щодо журналістів, а захищати національну безпеку будуть з повною повагою фундаментальних прав та свобод.

Перемога Світоліної

У другому колі US Open українська тенісистка Еліна Світоліна обіграла (6:4, 6:4) росіянку Євгенію Родіну (89-та ракетка світу).

Це була третя зустріч між суперницями. У двох попередніх матчах на хардовому покритті українка також була сильнішою.

Читайте також: Що носить у косметичці Еліна Світоліна: 6 секретів краси відомої спортсменки

Еліна Світоліна виборола перемогу у другому колі US Open
Еліна Світоліна виборола перемогу у другому колі US Open

У третьому колі Світоліна зіграє з переможницею пари Шелбі Роджерс/Дарина Гаврилова.

Відзначимо, що за п'ять сезонів на US Open Світоліна ще жодного разу не проходила далі третього кола.

Також матч другого кола вже провела Катерина Козлова, яка поступилася Анастасії Севастовій з Латвії (4:6, 4:6).