До цього, кілька місяців поспіль, Григорій та Ігор Суркіси поперемінно робили заяви про те, що грати в Маріуполі надзвичайно небезпечно і в будь-який момент саме столичний клуб стане жертвою артобстрілу або системи залпового вогню "Град".

Водночас керівництво міста та області, представники ФФУ та УПЛ, правоохоронні органи стверджували протилежне.

"МВС забезпечить безпеку всіх матчів Прем'єр-ліги в цьому чудовому місті", – писав на своїй сторінці в Facebook глава МВС Арсен Аваков.

Відбулися в Маріуполі і кілька футбольних матчів.

"Можна згадати матч 16 липня між "Маріуполем" і "Вересом", який пройшов без інцидентів. Тоді за три дні до початку поєдинку поліція Донеччини перейшла на цілодобовий режим роботи із забезпечення громадського порядку. Це, плюс робота кінологів з огляду стадіону та прилеглої території, посилене несення служби на блокпостах, посилена робота на вулицях і площах", – говорить експерт Кирило Сазонов на своїй сторінці у Facebook.

Він наводить і інші приклади: матч між "Маріуполем" і "Карпатами", що відбувся 13 серпня, напередодні якого правоохоронні органи також забезпечували безпрецедентні заходи безпеки – на вулицях міста збільшили кількість патрулів, на блокпостах Маріуполь був узятий в "кільце" безпеки, вночі на броньованій техніці вийшли спецназівці.

"Можна навести й інші приклади масових заходів, що відбулися в Маріуполі за останній час. Це і триденний музичний фестиваль MRPL City, який пройшов у липні і зібрав 15 тисяч осіб і багатьох зірок українського шоу-бізнесу – групи "Тартак", ТНМК, "СКАЙ", "Время и стекло", О.Torvald і багатьох інших. Всі вони не побоялися приїхати до Маріуполя. Можна згадати і концерт до Дня Незалежності України за участю Наталії Могилевської і групи Real O, що зібрав на Театральній площі міста понад 25 тисяч городян", – наводить аргументи Сазонов.

Його слова підтверджують і цифри. У травні інститут суспільно-економічних досліджень опублікував рейтинг безпеки обласних центрів України.

Дослідження проводилося на замовлення Міжнародного республіканського інституту. Згідно з результатами дослідження, Маріуполь увійшов до десятки найбезпечніших міст України, зайнявши шосте місце, обігнавши Київ, який розташувався на 22-му місці, а також Дніпро (10-те місце) і Харків (11-те місце).

"Питання до "Динамо": де безпечніше грати – в Маріуполі чи Києві, де лише за останній час сталося кілька гучних інцидентів, а саме: вибух поруч зі стадіоном "Динамо" ім. В.В. Лобановського, який стався в День Незалежності; перестрілка на вулиці Шота Руставелі 23 серпня, в результаті якої був убитий іноземець; можна згадати і перестрілку в районі Харківського шосе, що трапилася в червні. І десятки інших прикладів, що трапилися у столиці лише за останній час", – говорить експерт.

"Виходить, що вибух в центрі Києва біля стадіону "Динамо" – це не небезпечно і брати Суркіси, мабуть, вважають подію повсякденним випадком. А Маріуполь, де складно пригадати хоча б один найменший прецедент за останній час – містом-загрозою. Що це? Викривлена логіка чи банальне лицемірство...", – підсумовує Кирило Сазонов.