Пабло Іглесіас зробив свою заяву в інтерв'ю виданню Marca. Він є політиком лівих поглядів та лідером коаліції "Об'єднаний Подемос".

Читайте також: Одні вболівальники поводяться нормально, а інші кричать "фашист", – Зозуля про гру в Іспанії

Головний тренер "Альбасете" Луїс Мігель Раміс заявив, що в Зозулі за спиною є команда та його сім'я.

Я не можу нічого підтвердити або спростувати, я тільки знаю, що у мене є видатний гравець і неординарна людина. Я не хочу надавати цьому більшого значення, ніж ті, які порушили цю тему.

Він знає, що у нього завжди за спиною є клуб, Асоціація іспанських футболістів (AFE) і партнери по команді. Його сім'я й одноклубники знають, на що це схоже. Я не збираюся більше про це говорити,
– цитує Раміса Masquealba.

На захист Зозулі став і президент Федерації футболу України Андрій Павелко.

"Вкрай обурений, що патріот, який щиро любить Україну, Роман Зозуля знову став мішенню для нападок з боку лівих радикалів Іспанії. Цього разу відзначився депутат місцевого Конгресу і Європарламенту Пабло Іглесіас. Він підтримав дії фанатів Райо Вальєкано та їх бойкот Романа через його нібито нацистські погляди.

Як і два роки тому, шанувальники забороненої в нашій країні комуністичної ідеології знову звинувачують Романа в тому, що він нібито є неонацистом і расистом. Тим, хто знає Зозулю, а я особисто знайомий з ним уже дуже давно, очевидно, що більш абсурдної претензії на адресу одного з найбільш харизматичних українських гравців і бути не може.

Як і всі представники футбольної сім'ї України, я щиро вдячний керівництву клубу Альбасете, за який виступає Роман, і іспанським ЗМІ, які виступили на його захист. Федерація футболу України готова надати Зозулі будь-яку, в тому числі юридичну допомогу, якщо Роман прийме рішення захищати свою честь і репутацію в суді. Також в УЄФА і Королівську іспанську футбольну федерацію буде направлено звернення з проханням дати оцінку випадів політиків-популістів на адресу українського футболіста.

"Готові надати допомогу Зозулі в захисті його прав", – Асоціація іспанських футболістів "Готові надати допомогу Зозулі в захисті його прав", – Асоціація іспанських футболістів

Упевнений, всі шанувальники українського футболу підтримають мене в тому, що Патріот України Роман Зозуля не повинен страждати через свою громадянську позицію! Тим більше, що активна громадянська і соціальна позиція Романа – це привід для національної гордості всіх, хто любить нашу прекрасну країну", – написав Павелко.

Не залишив без уваги скандал і мер Альбасете Мануель Серрано, який теж висловив підтримку Роману Зозулі.

Хочу висловити свою підтримку клубу, нашому гравцеві та фанатам, які завжди були прикладом толерантності, зразкової поведінки та демократії. Пабло Іглесіас, у неділю ми збираємося присвятити тобі гол, і Роман Зозуля допоможе нам пробитись у Прімеру,
– написав мер Альбасете Мануель Серрано у своєму Twitter.

До слова, в Іспанії здивовані, чому Шевченко не викликає Зозулю в збірну України

Скандал навколо Романа Зозулі1 лютого 2017 року було оголошено, що Роман Зозуля переходить до "Райо Вальєкано" на правах оренди. Перехід до нового клубу супроводжувався масовими протестами фанатів. Вони звинувачували Романа у зв'язках з ультраправими організаціями в Україні. Як приклад наводилися його слова підтримки українській армії у війні на Донбасі.

Самі ж фанати "Райо" належать до ультралівих організацій, частина з них воювала на стороні окупантів на Донбасі. Тож вони використовували проросійські ярлики, називаючи Романа Зозулю "неонацистом". Згодом це "підхопили" й фанати інших іспанських клубів, які є прихильниками лівих поглядів.

Відтак перехід гравця у Райо" було зірвано. Зважаючи, що трансферне вікно вже було закрито, ФІФА, як виняток, дозволила йому перейти в будь-який інший клуб, який грає за системою "весна-осінь".

Влітку 2017 року Роман Зозуля перейшов до "Альбасете", за який виступає і досі. 29-річний футболіст в поточному сезоні зіграв 28 матчів за "Альбасете", відзначившись 8 голами й 2 результативними передачами. Його команда йде на третій сходинці в Сегунді та має шанс на підвищення у класі.