Про це він написав на своєму офіційному сайті.

За словами 13-го чемпіона світу з шахів, те, що МОК допустив частину російських спортсменів до Олімпіади-2016, не може не тішити. Але ситуація, яка склалась, є ганьбою для Росії.

"Треба визнати, що ця ситуація є ганьбою, причому, не тільки для російського спорту, але і для нашої країни в цілому. Мені, як спортсмену, вперше у сучасній історії виступав під російським прапором у матчі з Карповим у кінці 1990 року, і капітану збірної, яка завоювала перше російське золото на шаховій Олімпіаді у червні 1992 року, вкрай неприємно усвідомлювати, що сьогодні у світовому спорті російський триколор став уособлювати собою обман, більше того, обман нахабний, який наразі триває на державному рівні", – пише він.

На думку Каспарова, Олімпіада у ХХ столітті стала політичним заходом, тож вирішення щодо дискваліфікації російських спортсменів є ще й формою санкцій.

Довгий час міжнародне співтовариство терпіло позбавлену гальм і обмежень поведінку Путіна: вторгнення у Грузію і Україну, анексія Криму, підтримка Асада та інше. Для багатьох стало очевидно, що всі дії Путіна спрямовані на руйнування світового порядку і правил, у рамках яких функціонує нормальне цивілізоване суспільство,
– наголосив опозиційний політик.

Він додав, що чимало лобістів Володимира Путіна завдячують йому своїми посадами. Зокрема: президент МОК Бах, Шредер, Саркозі, Берлусконі та інші.

"Вони як можуть намагаються стримувати процес міжнародної ізоляції путінської Росії, але навіть їх тимчасові тактичні успіхи не можуть кардинально змінити сформувався тренд", – підкреслив шахіст.

Читайте також: Олімпіада-2016: спортсмени скаржаться на зламані туалети та оголені електродроти

Нагадаємо, МОК не став повністю забороняти спортсменам Росії брати участь в Олімпіаді-2016.