Відповідне рішення було прийнято на засіданні ВАДА в Лозанні. Повідомляється, що рішення прийнято одноголосно.

Більше про це: Росію відсторонили від Олімпіади-2020 і чемпіонатів світу на 4 роки: що відомо

Куди не зможуть поїхати російські спортсмени

Російські спортсмени зможуть взяти участь в Олімпійських іграх в Токіо-2020 та Пекіні-2022 лише під нейтральним прапором, як це було під час Пхончхані-2018. Відтак на цих турнірах не буде ні російської збірної, ні її прапора та гімну. Аналогічно і на Паралімпійських іграх 2020 та 2022 року.

Не допустять Росію і на Чемпіонат світу з футболу 2022 року в Катарі. Також вони не виступлять на Універсіаді-2021 та Універсіаді-2023. А також на всіх інших чемпіонатах світу, які відбуваються кожного року чи через рік – з біатлону, легкої атлетики, шахів тощо.


Які санкції ввела WADA проти Росії / інфографіка 24 каналу

Причина відсторонення Росії

Причиною для відсторонення стало розслідування за даними з бази Московської антидопінгової лабораторії, в якій містяться результати досліджень за 2012-2015 роки. Незалежні експерти встановили, що в базу вносилися зміни з метою приховати позитивні допінг-проби російських спортсменів.

Росія має 21 день, щоб оскаржити це рішення.

Що відомо про підробку документів лабораторії РУСАДА?Росію підозрюють у маніпуляціях з даними з московської антидопінгової лабораторії. Британське видання The Telegraph зазначає, що Москва маніпулювала даними протягом останніх 18 місяців.

Таким чином, WADA ініціювало розгляд питання невідповідності РУСАДА за прискореною процедурою відповідно до Міжнародного стандарту про відповідність. Також WADA вважає, що Росія намагалася приховати системне вживання допінгу російськими спортсменами.