Як підкреслюють журналісти програми "Гроші", найбільше все ж українських атлетів переманив до себе Азербайджан.

Читайте також: Український футболіст і його родина отримали громадянство країни ЄС

До прикладу, гімнаст Олег Степко на Олімпіаді-2012 представляв Україну, а на Іграх 2016 року вже виступав за Азербайджан. Зазначається, що гімнаст вирішив не продовжувати контракт з Україною, а в Азербайджан він переїхав після того, як скаути зателефонували йому після тріумфу на Чемпіонаті Європи у 2013 році. Крім того, тоді спортсмен ще й травмував руку, а в Азербайджані йому пообіцяли забезпечити якісне та дороге лікування та у підсумку так і зробили. Це своєю чергою також суттєво вплинуло на рішення Степка.

Суттєвим фактором у виборі стало й те, що в Україні олімпійський спортсмен отримував копійки – лише 500-600 доларів, натомість в Азербайджані, за його словами, він отримував хорошу суму і ні в чому собі не відмовляв. Цікаво, що на наступній Олімпіаді спортсмен готується нести вже прапор Росії.

Наша східна сусідка також відзначилася спробами переманити єдиного українського тріумфатора ОІ-2018 році фристайлера Олександра Абраменка та переможця Ігор-2016 у Ріо гімнаста Олега Верняєва.

"Перші пропонували азербайджанці, потім підключилися росіяни. П'ятірку зелені від регіону зарплата, інститут будь-який, квартира мені відразу, батькам працевлаштування і плюс ще від федерації зарплата", – згадує Верняєв.

Пропонувала своє громадянство йому і Німеччина, а зарплату там обіцяли у 3,5 тисяч євро.

Читайте також: Олімпійська чемпіонка Савченко: Пишаюся, що народилася в Україні

Додамо, що Україна входить до п’ятірки країн Європи з найбільшими виплатами за золоту медаль – 125 тисяч доларів, і це у більш ніж двічі більше, аніж дає Росія – 56 тисяч доларів.

Першу ж сходинку у такому світовому рейтингу посідає Азербайджан – 510 тисяч доларів, Казахстан платить 250 тисяч доларів, Киргизстан – 200 тисяч доларів, а Узбекистан і Білорусь – по 150 тисяч "зелених".