Українська хокейна трійця "Uke Line"

Хокеїсти Віктор Стасюк, Джон Буцик та Бронко Хорват у 1950 – 1960 роках стали справжньою сенсацією і закріпили за собою прізвисько "Uke Line", тобто українська лінія. Усі троє були давніми друзями, тож об'єднавшись у команді "Boston Bruins", миттєво поладнали у грі. Зрештою, вони й поселились в одному домі, щоб ввечері обговорювати гру та вигадувати нові комбінації передач. Не дивно, що таку ж згуртованість демонстрували на льоду.

Віктор Стасюк, Джон Буцик та Бронко Хорват

Жоден з українських хокеїстів не дотягував до титулу суперзірки чи генія хокею, але саме поєднання їхніх талантів творило справжню магію. Вони імпровізували, вловлювали хід думок один одного і забивали феєричні голи.

Публіка шаленіла. Нарешті бостонська команда отримала тих героїв, заради яких заповнювалися трибуни. Дружини нерозлучної трійки теж трималися разом. Глядачі приходили подивитися на дива у виконанні "Uke Line" і вони їх отримували.

У 1959 році після 16 зіграних матчів усі три прізвища були серед кращих бомбардувальників NHL. Цій трійці не було рівних принаймні 5 років.

Читайте також: ТОП-5 успішних людей з українським корінням

Український музей в Канаді

Унікальний український музей в Канаді

Музеї української спадщини в канадському містечку Едмонтон – справжня машина часу, що переносить відвідувачів у період з 1891 року аж до 30-х років минулого століття, тобто в перші 40 років, коли українці почали заселяти канадські прерії.

В "українському селі" неможливо знайти класичних екскурсоводів. Натомість, там є актори, які яскраво описують український побут. Деякі з них українці, дехто має українське коріння, а є й такі, що проходили курс українознавства в університеті та навмисно додали до своєї вимови український діалект.

Туристам в музеї дозволяють усе: посидіти на ліжках і спробувати намолоти муку на жорнах.

Читайте також: ТОП-5 військових довершень, якими пишається Україна

П'єр Береговуа – прем'єр-міністр Франції

Об'єднавшись із партією майбутнього президента, П'єр Береговуа спершу отримав посаду Генерального секретаря Єлисейського палацу. Далі – Міністерство соціальної політики, а згодом – Міністерство економіки та фінансів. А у 1992 році український емігрант з Харківщини очолив парламент Франції.

Хоч П'єр Береговуа не зумів стримати безробіття, страйки селян та водіїв, але увійшов в історію Франції, як успішний та справедливий політик.

Читайте також: ТОП-5 таємниць Другої світової війни, пов'язані з Україною

Знаковий британський політик Нік Клеґ

Нік Клеґ – випускник Кембриджського університету, спеціальний кореспондент видання "Financial Times", голова партії "Ліберальні демократи". Як виявилося, британський політик походить із козацько-старшинського роду Закревських, родовий маєток яких досі розташований у селі Березова Рудка Полтавської області.

У 2010 році Нік Клеґ став улюбленцем Великобританії. Після гарячих передвиборчих дебатів із Гордоном Кемероном, рейтинг Ніка зріс до небувалих 74%. Це найбільший показник довіри до політика після Вінстона Черчилля, якого після завершення Другої світової підтримували 83% громадян.

Читайте також: Топ-5 національних символів України

Українські актори в Голлівуді

Здавалось б, у наші дні в титрах голлівудських фільмів легко натрапити на українські прізвища – Ольга Куриленко, Віра Фарміга, Міла Йовович. У це складно повірити, але ще кілька десятків років тому ще чорно-білий Голлівуд практично тримався на вихідцях з України.

Анна Фесак в ролі Грушеньки

В 1932 році співвласник тепер всесвітньовідомої кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer – Самюель Голдвін – запросив киянку Анну Фесак до Голлівуда. Той одного разу побачив її в німецькій стрічці про Братів Карамазових. Анна настільки переконливо зіграла роль Грушеньки, що миттєво зачарувала Голдвіна.

Американка українського походження Лізабет Скот з легкістю підкорила Голлівуд. Вона була створена для головних ролей. За всю кар’єру акторка тільки одного разу зіграла роль другого плану, а її партнерами завжди були основні красені Голлівуда, серед них іще юний Елвіс Преслі.

Читайте також: ТОП-5 українських кіношедеврів

Іноді в одному фільмі можна було зустріти одразу кілька акторів українського походження. До прикладу, Лізабет Скотт грала з Джоном Годяком. Його батько був українцем, мама – полькою. Коли голлівудські агенти радили змінити українське прізвище на щось більш зрозуміле американцям, той наперекір відмовлявся.