Реакція Федерації футболу України була доволі лаконічною на таку "пропозицію".

"Товариський матч Україна – Росія найближчим часом? Справді? Так, але за нинішніх умов тільки після матчу збірна України – збірна планети Марс! Анонс поєдинку Україна – країна-агресор з "ініціативи організації Sport for all" поширило чимало український та ще більше російських ЗМІ. Це справді було смішно! Хочете посміятися ще? Знайдіть в пошуковиках інформацію про "главу Sport for all" Яніса Кузінса. Зокрема, його висловлювання на тему Руського міра… Далі без коментарів", – йдеться в дописі ФФУ.

Читайте також: Українські клуби не можуть перемогти у єврокубках вже 12 матчів поспіль

Щодо Яніса Кузінса, то це громадянин Латвії. За освітою – інформаційний технолог, який мав досвід роботи в політичних партіях. Також він працював редактором на станції Radio Pik 100 FM, був главою латвійської делегації на Всесвітньому фестивалі молоді і студентів в Сочі. У 2016 році Кузінс оскаржив в суді заборону на трансляцію в Латвії телеканалу "Росія РТР". Загалом є прихильником Росії та "русского мира".

Яніс Кузінс є прихильником "русского мира", але живе у Латвії

Щодо Sport for All, то вона теж відзначилася неоднозначними заявами. Організацію створили ще напередодні Євро-2012 під назвою "Apvieniba pret nacismu" ("Союз проти нацизму"). Однак вже у 2015-му році назву змінили, а структуру зареєстрували в Юрмалі (Латвія). Організація входить в мережу FARE, яка бореться з ксенофобією і расизмом у футболі. При цьому на Чемпіонаті світу з футболу у Росії у 2018 році вони заявляли про відсутність проявів расизму, але активно закликали жорстко покарати футболістів збірної Швейцарії Шачірі та Джаку за "політичного орла". А також гравців збірної Хорватії Віду та Вукоєвіча за "Слава Україні". Організація навіть підготувала лист до ФІФА з закликом застосувати санкції до гравців.

Читайте також: Рупори Кремля: Які канали та чому звинувачують у поширенні російської пропаганди

Варто додати, що це вже не перша схожа ініціатива Sport for All. Перед тим вони надіслали лист до ФІФА з проханням, щоб українські та російські клуби не розводили в офіційних матчах. Нагадаємо, клуби та збірні України та Росії не грають в офіційних матчах один з одним після початку анексії Криму та війни на Донбасі.