Проросійська Міжнародна федерація шашок без будь-яких пояснень відсторонила українця Юрія Анікєєва від змагань під своєю егідою. Причина: принципова позиція харків'янина, який на змагання часто приходить у вишиванці і вільно висловлює свої думки.

Аби відстояти свою честь в міжнародному спортивному суді, Юрій в середині березня звернувся за фінансовою допомогою до всіх небайдужих. З минулого року гросмейстер немає можливості грати на міжнародному рівні в "російські шашки". Це варіант гри на дошці в 64 клітки.

Читайте також: Шаховий гросмейстер Василь Іванчук впевнено обіграв Хоу Іфань

З 2012 року змагання у цьому виді проводить окрема міжнародна федерація. Очолює її росіянин Володимир Лангін. Вона відразу дискваліфікувала харків'янина, коли той приїхав на свій перший поєдинок під егідою цієї федерації, чемпіонат Європи.

Аби викинути фаворита з чемпіонату світу 2017 році, проросійська федерація, незрозуміло за що, вліпила чемпіону світу трирічну дискваліфікацію. Навіть за вживання допінгу дають менше.

Тепер Юрій намагається скасувати це рішення через спортивний арбітражний суд в Лозанні. Відповідна позовна заява вже подана. Подати позов, аби відстояти свою честь, коштувало 1000 швейцарських франків. Гроші збирали всім світом. До крайнього строку – 23 березня встигли.

Міністерство молоді і спорту висловило Юрію свою підтримку, однак коштів не знайшло. Гросмейстер сподівається на допомогу меценатів. Відстояти свою честь і честь держави у Анікєєва є всі шанси. Адже жодних документів чи фактів провини спортсмена Міжнародна федерація шашок так і не надала.