22 рази запалювався зимовий олімпійський вогонь. 22 рази змагалися спортсмени з різних країн – як промовляє олімпійське гасло: "Швидше, вище, сильніше!". Зимова Олімпіада-2018 у південнокорейському Пхьончхані – двадцять третя. В перших Зимових Іграх взяли участь лише 254 спортсмени – в цьогорічних їх буде майже три тисячі. Могло б бути й більше, але Росію, як відомо, відсторонили від змагань, при чому вперше в історії Олімпіад – за державно вибудувану масову систему допінгу. Подібної ганьби історія спорту ще не знала.

Читайте також: Спортивний арбітраж все ж таки не допустив російських спортсменів на Олімпіаду

Але, якщо Росія не бере участі в цих Іграх (за виключенням невеличкої кількості її спорстменів під нейтральним олімпійським прапором), то деякі країни долучаться до них вперше: до Південної Кореї прибули атлети з семи африканських країн, де зимових видів спорту досі взагалі не було. Ще одна особливість – вперше від зимової Олімпіади 2006 року в Турині спортсмени з Південної та Північної Кореї вийшли на парад відкриття разом, під одним прапором.

Такими є перші особливості Олімпіади-2018. Про те, чим же запам'яталися минулі Ігри, – далі.

1924: Шамоні – відкриття "на біс"

Фактично, перша Зимова Олімпіада була проведена у 1924 році, але визнана саме Олімпіадою Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) лише у 1926 році, два роки по тому. Першим зимовим олімпійським чемпіоном став американець Чарльз Джутрев, який виграв біг на ковзанах на 500 метрів.

Читайте також: Зимова Олімпіада-2018: розклад змагань

Перші Зимові Олімпійські Ігри запам'яталися неабияким рекордом: канадські хокеїсти забили в трьох матчах 85 шайб до того, як отримали першого гола в свої ворота. Загалом, канадці перемогли в турнірі, забивши 122 шайби та пропустивши три.

На Зимових Олімпійських Іграх канадські хокеїсти встановили рекорд, забивши 122 шайби
Канадські хокеїсти відзначилися неабиякими успіхом на перших Зимових Олімпійських Іграх у 1924 році у французькому Шамоні

1928: Санкт-Моріц – навіжена погода

Перші олімпійські змагання зі скелетону. Переможиця – Соня Хеніє з Норвегії, їй всього 15 років. Упродовж 74-х років поспіль вона залишалася наймолодшою олімпійською чемпіонкою у світі. Ці Олімпійські Ігри підвела погода: саме тоді, коли мав відбутися 50-кілометровий лижний слалом – почалася відлига. Старт було дано за 0°C, фінішували спортсмени за +25°C (!). Переможець, швед Ерік Хедлунд, пояснив свою перемогу тим, що поспішав добігти, поки на дистанції залишався бодай клаптик снігу...

1932: Лейк Плесід – всесезонний чемпіон

На перших зимових Олімпійських Іграх за межами Європи яскраво засвітилася зірка австрійського спортсмена Карла Шефера – у змаганнях з фігурного катання він переміг трикратного олімпійського чемпіона, шведа Гілліса Графстрема. Танцюрист з Відня переміг потім, у 1936 році, на Олімпіаді в Гарміш-Патенкірхені, ставши семикратним чемпіоном світу та восьмикратним чемпіоном Європи – він досі вважається неперевершеним фігуристом. Ще одне історичне досягнення тієї Олімпіади: американець Едді Еган став єдиним в історії спортсменом, який завоював олімпійське золото як на літній, так і на зимовій Олімпіаді: у 1920 році він став олімпійським чемпіоном, як боксер легкої ваги, а в 1932 – як член четвірки бобслеїстів.

Фігурист Карл Шефер
Австрійський фігурист Карл Шефер, олімпійський чемпіон, семикратний чемпіон світу та восьмикратн чемпіон Європи

1936: Гарміш-Партенкірхен – альпійська прем'єра

Так само, як і літня Олімпіада того року, зимова була використана, як пропаганда гітлерівського режиму. Але все ж таки – вона запам'яталася тим, що тут вперше на Зимових Іграх було запалено олімпійський вогонь. Окрім того, відсвяткували прем'єру альпійські види спорту – щоправда, Австрія та Швейцарія їх бойкотували, позаяк МОК заборонив виступати вчителям гірських лиж, бо вони, на думку комітету, були професіоналами, а на Олімпіаді мають виступати лише любителі.

Читайте також: Зимові Олімпійські ігри: яких висот досягали українські спортсмени

1948: Сант-Моріц – comeback у Швейцарії

Це були перші післявоєнні зимові Олімпійські Ігри, адже вони не проводилися 12 років поспіль. Німеччину та Японію до них не допустили – через провину в Другій світовій війні. Радянський Союз цю Олімпіаду бойкотував. Вперше з 1928 року в програмі з'являється скелетон – і знову щезає на довгі 54 роки. Перша медаль для Франції – її приносить лижник Анрі Орельє.

1952: Осло – повернення до джерел

Вперше зимова Олімпіада проводиться на Батьківщині лижних видів спорту – Норвегії. Подорож Олімпійського вогню починається в Моргедалі – від дому "батька" спортсменів-лижників, Сондре Норхейма.

1956: Кортіна-д'Ампеццо – австрійський тріумф

Гірськолижник з Австрії Тоні Зайлер першим в історії виграє всі види змагань на гірських лижах. У Відні його нагороджують золотою медаллю "За заслуги" – найвищою державною нагородою Австрії. Італійська лижниця Джуліана Ченаль-Мінуццо стає першою жінкою, яка промовляє під час відкриття олімпійську присягу. Перша золота медаль лижного марафону для спортсмена, який походить не зі Скандинавії – переможцем стає Павло Колчін з СРСР.

Тоні Зайлер
Тоні Зайлера називали "гірськолижним богом". У 2009 році він пішов із життя

1960: Скво-Веллі – фотофініш та мультики

Олімпійське селище, біатлон, пряма трансляція, фотофініш – другі Зимові Олімпійські Ігри у США принесли з собою, насамперед, технічні новинки. Церемонії відкриття та закриття режисував славетний Волт Дісней. Француз Жан Вуарне стає першим переможцем, який виграє дистанцію на металевих, а не на дерев'яних лижах. Ці ігри у США стали єдиними, де не було змагань з бобслею: оскільки на них заявилися лише дев'ять команд – організатори просто відмовилися будувати трасу...

Читайте також: Олімпіада-2018: перша українська спортсменка розпочала змагання

1964: Інсбрук – дефіцит снігу

Вперше в сучасній історії Олімпійський вогонь запалили, як в античній Олімпії – від дзеркала. Тепла погода призвела до хронічної нестачі снігу, тому організаторам довелося звертатися за допомогою... до австрійської армії. Солдати привозять до Інсбрука 20 тисяч крижаних блоків, аби провести змагання з бобслею та санного спорту, ще 40 тисяч кубів снігу були доставлені для змагань з гірських лиж. Італійський бобслеїст Еухеніо Монті просто на трасі зупиняється, аби допомогти британським суперникам, які застрягли. Британці наприкінці виграють "золото", команда Монті стає третьою – і отримує медаль П'єра де Кубертена за чесну спортивну поведінку.

Зимова Олімпіада в Інсбруці
Для проведення Зимової Олімпіади в Інсбруці знадобився завезений сніг, який розвантажували солдати австрійської армії

1968: Гренобль – що таке "не щастить"?

Гірські лижі. Австрієць Карл Шранц пропускає власний старт через недолуге втручання одного із суддів на дистанції. Йому дозволяють стартувати вдруге. Він обходить чемпіона, француза Жан-Клода Кіллі, але потім отримує дискваліфікацію – судді "помстилися" тим, що виявили порушення правил Шранцом. Норвегія вперше обходить СРСР за кількістю виграних медалей. Вперше, разом із допінг-контролем, впроваджується віковий контроль – австрійка Еріка Шінеггер дискваліфікована за неправдиві дані про свій вік. Австрійський фігурист Вольфґанг Шварц стає останнім австрійцем, який виграє в цій дисципліні золоту медаль. У 2002 році його було засуджено за торгівлю неповнолітніми дівчатами зі Східної Європи.

1972: Саппоро – що таке "не щастить", друга серія

Гірськолижник, австрієць Карл Шранц хоче виправити свою невдачу в Греноблі, але МОК тепер взагалі не пускає його на Олімпіаду. Підстава – під час одного з футбольних турнірів він надів трико з фірмовим логотипом, а це порушення олімпійського закону про аматорів. 21-річний Франсиско Фернандес Очоа виграє в слаломі єдину досі золоту медаль для Іспанії. Перша в історії чотирикратна чемпіонка у ковзанярському спорті – стаєрка з СРСР Галина Кулакова.

Тоні Зайлер і Карл Шранц
Молоді Тоні Зайлер (зліва) і Карл Шранц. Шранцу так і не вдалося "реабілітуватися" у Саппоро після невдалої Зимової Олімпіади у Греноблі

1976: Інсбрук – Олімпіада заблукала

Взагалі-то, Зимова Олімпіада 1976 року мала відбутися у США, в Денвері. Але жителі столиці штату Колорадо провели референдум та відмовилися від Ігор. Замість Америки Олімпійські Ігри були проведені в Інсбруці. Це був перший випадок подібної відмови.

Читайте також: Олімпіада-2018 у Південній Кореї: встановлено ще один рекорд до відкриття

1980: Лейк Плесід – "крижане диво"

Хокейна команда зі США пише спортивну історію. На тлі холодної війни американські аматори з команд коледжів виграють у професійної команди СРСР у фіналі з рахунком 4:3. Вперше в історії американець Ерік Хайден виграє всі п'ять ковзанярських дисциплін.

1984: Сараєво – німецькі суперечки

Вперше австрійські олімпійці залишаються майже без нагород – додому команда везе одну-єдину бронзову медаль, яку завоював лижник Антон Штайнер. Команда НДР отримує 24 медалі, в той час як Західна Німеччина – лише 4. Британська пара фігуристів Джейн Торвілл та Крістофер Дін входять в історію під "Болеро" Равеля – всі дев'ять суддів віддають їм найвищі оцінки за геніальний танок. Через вісім років Сараєво стане театром бойових дій. Війна в Боснії забере понад 100 тисяч життів.


Історичний танець фігуристів із Британії Джейн Торвілл та Крістофера Діна під час Олімпіади-1984 в Сараєво

1988: Калгарі – симпатично та екзотично

Перші Зимові Олімпійські Ігри, в яких офіційно дозволено брати участь професійним спортсменам. Першим таким профі стає усміхнений та симпатичний британець Майкл Едвардс на прізвисько "Едді-Орел". Він стає останнім на дистанції, але завойовує приз глядацьких симпатій. А про команду бобслеїстів з Ямайки навіть зняли кінофільм.

1992: Альбертвіль – Австрія завдає удари у відповідь

Третя Олімпіада у Франції (та перша після возз'єднання Німеччини) стає тріумфом австрійців – вони завойовують 6 золотих, 7 срібних та 8 бронзових медалей. Бальзам для змучених душ австрійських вболівальників, які вже встигли проголосити у своїй країні "смерть зимового спорту". Позаяк СРСР вже встиг розпастися – в Альбертсвіллі виступає "об'єднана команда СНГ та Грузії".

Читайте також: В Пхьончхані відбувся перший матч Зимових Олімпійських ігор 2018

1994: Ліллегаммер – мафія безсмертна!

Вперше Зимова Олімпіада проводиться не в один рік з літньою. Американська команда фігуристів перемагає сама себе, до того ж зовсім не по-спортивному: Тоня Гардінг організовує напад на свою конкурентку Ненсі Керріган. Остання все ж таки завойовує срібну медаль, а Гардінг "падає" на восьме місце і відправляється за ґрати за замах на життя колеги. Четвірка бобслеїстів з Боснії і Герцеговини демонструє олімпійський дух: незважаючи на війну, яка точиться в Югославії, команда складається з хорвата, двох боснійців та серба.


Фігуристки Тоня Гардінг (зліва) та Ненсі Керріган. Колишній чоловік Гардін разом із її охоронцем напали на Керріган на тренуванні під час чемпіонату у США у 1994 році

1998: Нагано – Маєр понад усе!

Австрієць Герман Маєр, гірський лижник, потрапляє до Олімпіади після важкої травми, якої зазнав під час попередніх змагань. Незважаючи на це, він виграє дві золоті медалі. Перші в олімпійській історії змагання сноубордистів завершуються скандалом: переможець, канадець Росс Ребальяті, втрачає золото через вживання марихуани. Він звертається до суду та виграє, бо марихуана не позначена в переліку допінгових препаратів, а є лише незаконною з точки зору канадської юстиції. Також вперше проводяться змагання з жіночого хокею та керлінгу. Уле-Ейнар Бйорндален виграє три золоті медалі та стає найуспішнішим олімпійцем всіх часів.

Читайте також: Бйорндалену – 44: що треба знати про короля біатлону

2002: Солт-Лейк-Сіті – тероризм та корупція

П'ять місяців минуло з моменту страшного теракту 9/11. Заходи безпеки в США – найпотужніші за всю історію країни. В МОК продовжується скандал з приводу хабарів за право проведення Олімпіади, кілька членів комітету змушені залишити свої посади. Нікому не відомий швейцарець Сімон Амманн виграє дві золоті медалі в гірських лижах. Бронзу в слаломі отримує австрієць Беньямін Райх через те, що британець Алан Бакстер був дискваліфікований за вживання... крапель проти нежитю. Перша зимова золота нагорода для Австралії – її отримує ковзаняр-спринтер Стівен Бредбері через те, що всі чотири його суперники... падають на дистанції.

2006: Турин – "золота" Австрія

Новий медальний рекорд австрійців – команда привозить додому з Італії дев'ять золотих, сім срібних та сім бронзових нагород. Водночас на квартирі австрійських лижників та біатлоністів поліція проводить обшуки, шукаючи допінг-препарати – та знаходить їх. Міхаела Дорфмайстер та Беньямін Райх позбуваються олімпійського "золота". Головний тренер норвезької лижної команди поводиться, як джентльмен: він просто на трасі віддає канадській лижниці Сарі Реннер лижні палиці, бо в неї вони ламаються. Канадська команда виграє "срібло", норвежська стає лише четвертою.

2010: Ванкувер – cмерть та видовища

Третя Зимова Олімпіада в Канаді. 10 тисяч журналістів та три мільярди телеглядачів спостерігають за Іграми – новий рекорд. Відкриття знаменується трагедією: грузин Нодар Кумаріташвілі загинув під час тренування.


Зимові Олімрійські Ігри у Ванкувері у 2010 році запам'ятаються трагічною загибеллю молодого Нодара Кумаріташвілі

2014 – 2016: Сочі – Північна Мельдонія зганьбилася

Росія використовує зимову Олімпіаду не лише для власної "мельдонієвої" перемоги, а й для відвернення уваги від анексії Кримського півострова та окупації Донбасу. В травні 2016-го газета The New York Times оприлюднює доповідь, згідно з якою Росія вибудувала державну систему спортивного допінгу. Керівник російської антидопінгової агенції Григорій Родченков дає свідчення в Америці. Росію відсторонюють від цілої низки світових чемпіонатів та забороняють участь в Олімпійських та Паралімпійських іграх 2018 року. Це перший в історії випадок "держдопінгу".

Що ж принесе нам зимова Олімпіада в Пхьончхані?

Читайте також: Олімпіада-2018: на кого Україна покладає медальні надії