Дебют українців на Зимових олімпіадах відбувся у 1994 році в норвезькому місті Ліллехамер. Цей виступ виявився найвдалішим – золота медаль Оксани Баюл у фігурному катанні та срібло в біатлоні Валентини Цербе дозволили нашій команді фінішувати на 13-му місці медального заліку. До речі, на першу олімпіаду Україна відправила 37 спортсменів.

Читайте також: Олімпіада 2018: чи отримають медалі українські олімпійці?

Олімпіада-1994
На першій олімпіаді наші спортсмени завоювали 2 медалі

Наступні змагання відбувались у японському Нагано в 1998 році. Сюди у складі української делегації прибуло 56 спортсменів, однак лише біатлоністці Олені Петровій вдалось завоювати медаль – "срібло" у індивідуальній гонці.

Читайте також: Зимова Олімпіада-2018: розклад змагань

Олімпіада-1998 і Україна
Єдину медаль в Нагано українці завоювали у біатлоні

Олімпіада-2002, яка відбулась у американському місті Солт-Лейк-Сіті, стала рекордною для України за кількістю учасників (68 спорстменів), причому вперше ми брали участь у змаганнях з хокею. Однак вперше в історії наша команда не змогла вибороти жодної медалі.

Читайте також: Олімпіада-2018: на кого Україна покладає медальні надії

Олімпіада-2002 і Україна
На Олімпіаді-2002 вперше і востаннє (наразі) Україна була представлена у змаганнях з хокею

Наступні змагання були більш успішними – у 2006 році в Турині українці завоювали дві "бронзи" – біатлоністка Лілія Єфремова була третьою у спринті, а пара фігуристів Олена Грушина / Руслан Гончаров – у танцях на льоду.

Олімпіада-2006
У Турині українці завоювали 2 медалі – і обидві бронзові

Олімпіада-2010, яка відбувалась у канадському Ванкувері, пройшла для України невдало (як і інша зимова Олімпіада у Північній Америці – у 2002 році). Незважаючи на те, що від України на змаганнях брали участь 45 спортсменів, медалей завоювати не зміг ніхто.

Читайте також: Зимова Олімпіада 2018: НОК оголосив список учасників від України

Олімпіада-2010
Олімпіада-2010 – другі "безмедальні" змагання для нашої команди

Натомість на змаганнях у російському місті Сочі в 2014 році вдалось "вистрелити" нашим біатлоністкам – у естафеті жіноча команда завоювала золоті нагороди (2-е "золото" в історії України), а у спринті Віта Семеренко фінішувала третьою. Однак після дискваліфікації росіянки Ольги Вілухіної за вживання допінгу (щоправда, Вілухіна оскаржила свою дискваліфікацію у Спортивному арбітражному суді) українка "піднялась" на другу сходинку.

Олімпіада-2014
У Сочі Україна повторила рекордне досягнення – 2 медалі

У Іграх-2018 в Південній Кореї Україну представлятиме рекордном мала кількість олімпійців – всього 33 спортсмени. Однак сподіватимемось, що якість від цього не постраждає.

Олімпіада-2018
Чи завоюють українці медалі в Пхьончхані? Дізнаємось вже скоро