“Ось наприклад мандарини, які продають оціненими, а насправді вони гнилі. Зараз я розірву упаковку: ось, дивіться”, - каже головний спеціаліст відділу контролю за якістю ГУ Юлія Беспалько.

Гнилою також виявилася цибуля, простроченим - шоколадне масло. У решти продуктів контрольної групи виявилися порушення або в умовах зберігання, або ж завищена вага.

“Зважує магазин плодово-овочеву продукцію не відтаровуючи підложку. Тобто в конкретному випадку абрикоси кілограм коштує 29, 99. Тобто люди платять за цю підложечку - ціна як за абрикоси. Це вже вважається обрахунком”, - каже спеціаліст ГУ з питань захисту прав споживачів Марія Григоренко.

Максимальне покарання, яке може спіткати недоброякісні точки продажу - тимчасове закриття. Це практикується при серйозних порушеннях: відсутності документів на право продажу продукції, більш ніж 30% простроченості товару, тощо. Якщо ж порушення незначні, відповідним буде й покарання.

“Адміністративний кодекс один і стаття одна. Штраф там передбачений 170 гривень. Якщо буде надто багато порушень – тоді ми тимчасово призупинимо діяльність”, - каже начальник ГУ з питань захисту прав споживачів Костянтин Соляник.

З початку року чиновники провели вже близько десяти подібних рейдів. В результаті, до одного з супермаркетів застосували найжорсткіші санкції - тимчасове закриття.