Околиця Харкова. Саме сюди колись звозили тіла померлих і послаблих від голоду.

Читайте також: "Прибирали черв'яків і їли м'ясо зі скотомогильника": живі свідки розповіли про часи Голодомору

Зараз на цьому місці меморіал. І сьогодні тут відкрили музей.

харків музей голодомору
Музей Голодомору у Харкові

Більшість із 60 експонатів надали рідні тих, хто пережив 1932 – 1933 роки.

Ми бачимо рубель, яким подрібнювали жолуді, робили такий замінник борошна, пекли коржики, і завдяки цьому родина вижила. Також ми бачимо ніж, яким зрізали очерет, і теж як їжу використовували,
– розповів екскурсовод Богдан Івченко.


Рубель, яким подрібнювали жолуді

А це сторінки зі щоденника місцевої вчительки, яка записала згадки про голод. Ці спогади коштували їй 10 років свободи.

харкі музей голодомору
Зі щоденника місцевої вчительки

А ось і стаття із місцевої газети.

"Це треба дивитися всім! 2 серпня біля населеного пункту було затримано групу розкрадачів зерна. Затримано злодіїв: одному 12 років, іншому – 13. Це такі діти як оця дитина. У ті часи голодні діти хотіли взяти зерно, щоб щось з'їсти, їх записали у злодії", – зачитав декілька речень зі статті відвідувач Музею Голодомору Юрій.

харків музей голодомору
Відвідувач перечитує статтю в газеті

А це вже Запоріжжя. Цей будинок свого часу став пасткою для 800 дітей, що залишилися без батьків в роки Голодомору. Сюди звозили дітей з усієї області, але погано годували і лікували. Тому щодня хтось помирав.

запоріжжя будинок діти голодомор
В цей будинок звозили дітей з усієї області

голодомор
Люди прийшли під будинок згадати жертв Голодомору

В Дніпрі до річниці Голодомору в центрі міста можна було спробувати їжу того часу, завдяки якій намагались вижити. Це суп з кори та шишок, паляниці з перетертого осердя кукурудзи та картопляного шкарлупиння, чай з кори дерева. Схожу акцію організували і у Львові: тут також зварили суп з шишок та листя.

Дуже віддає землею, попробувати можна, але жити на такому дуже страшно,
– прокоментувала їжу того часу львів'янка Наталя Ковальчук.

голодомор їжа
Їжа, яку готували під час Голодомору

А які тільки почало сутеніти, по всій країні рівно о 16 годині запалили свічки пам'яті.

Жаль за тими дітьми, які висохли на кісточку. На них не було ні грама м'яса, вони висохли до кісток. А вони сьогодні могли бути якимись провідними людьми,
– згадала жертв Голодомору львів'янка Стефанія Бабич.

голодомор свічка памяті
Вся Україна запалювала свічки