У французів існує легенда, що цибульний суп був уперше приготовлений королем Франції Людовіком XV. Одного разу пізно вночі король захотів їсти й не виявив у своєму мисливському будиночку нічого, крім цибулі, невеликої кількості масла і шампанського. Він змішав знайдені продукти разом, відварив їх, і так вийшов перший французький цибулевий суп.

Читайте також: Смачна осінь: рецепт гарбузової каші в мультиварці

Сьогодні ж традиційний цибулевий суп готують не з додаванням шампанського, а білого вина, яке випарюють.

Рецепт цибулевого супу

Інгредієнти:
- 1 кг цибулі
- склянка білого сухого вина
- 4 ст.л. олії
- 2 склянки курячий бульйон
- багет (для грінок)
- 150 грамів сиру грюйер
- сіль та перець за смкаком

Рецепт цибулевого супу легко повторити на домашній кухні
Рецепт цибулевого супу легко повторити на домашній кухні

Приготування цибулевого супу:

1. Наріжте цибулю тонкими півкільцями. Розтопіть вершкове масло на сковороді, додайте цибулю та смажте на середньому вогні до золотистого кольору. Зменшіть вогонь та протушкуйте зі спеціями.

2. У сковороду з тушкованою цибулею влийте сухе біле вино. Доведіть до кипіння і тушкуйте на середньому вогні не менше 5 хвилин. Вино має наполовину випаруватися.

3. Розігрійте курячий бульйон. Цибулеву заправку викладіть в бульйон, попередньо витягнувши гілочки трав. Доведіть суп до кипіння, приправте та варіть, накривши кришкою, 10 хвилин.

4. Підсушіть скибочки хліба (або багету) на сковороді або в тостері.

5. Розлийте суп у горщики, зверху викладіть шматочки хліба та посипте їх тертим сиром. Поставити в духовку і запікайте до рум’яної скоринки.