Про це заявили вчені Університету Іллінойсу (США), повідомляє EurekAlert!

Харчові волокна, які містяться в овочах, фруктах, горіхах, бобових, кашах та хлібі, сприяють зростанню корисної мікрофлори у кишечнику.

Читайте також: 6 звичок, які призводять до передчасного старіння

Бактерії переробляють компоненти їжі, які не перетравлюються власними ферментами людини і виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, включаючи бутират.

Під час дослідження вчені розділили мишей на групи відповідно до віку і частки (низької або високої) харчових волокон у кормі. Науковці оцінювали рівень бутирату у крові гризунів та концентрацію прозапальних речовин у кишечнику.

Виявилося, що раціон харчування з високим рівнем харчових волокон значно підвищував рівень бутирату і зменшував запалення в кишечнику у старих гризунів.

Фахівці також оцінили активність пов'язаних із запальними процесами генів в мікроглії – імунних клітин в центральній нервовій системі. Виявилося, що під дією бутирату кількість білків, які могли б завдати нейронам шкоду, знижувалося. Подібний механізм існує і у людей, проте для підтвердження його наявності необхідні нові дослідження.

Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.