Науковці протягом 16 років спостерігали за станом здоров'я майже 70 тисяч осіб у віці від 45 до 83 років, повідомляє EurekAlert!
З'ясувалось, що ті, хто уважно стежив за своїм раціоном харчування і вживав фрукти, овочі, каву, хліб з цільного зерна, сухі сніданки, знежирений сир, оливкову олію, горіхи і шоколад – знижували ризик ранньої смерті від будь-яких причин на 18%.
Читайте також: Які продукти уповільнюють старіння мозку
Також на 20% знижувався ризик смерті від серцево-судинних захворювань та на 13% – від онкозахворювань.
Особливо серйозний ефект протизапальна дієта справила на курців. Найчастіше у період дослідження помирали ті, хто їв продукти, що сприяють запальним процесам – м'ясо, субпродукти, чипси та безалкогольні напої. Помірні кількості червоного вина і пива, навпаки – також сприяли довголіттю.
Протизапальна дієта продовжує життя
Більше новин, що стосуються лікування різноманітних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у сфері медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.