Архів
Курси валют
Погода
      youtube @24
      Loading...
      google @24
      RSS СТРІЧКА
      Загальний RSS

      Топ новини

      Відео новини

      З мармеладом, малиною або екзотична – найцікавіші рецепти куті

      Класична кутя з пшениці: рецепт
      Класична кутя з пшениці: рецепт / Фото з відкритих джерел

      6 січня в Україні проходить Святвечір. Традиційно на святкових столах в українців мають бути 12 пісних страв. Та головною завжди є кутя. Зазвичай, її готують з пшениці та додають мед і мак. Та рецептів цієї страви є набагато більше. Найсмачніші та найцікавіші рецепти куті знайдете нижче.

      Кутя на Святвечір символізує єднання з Богом і світом померлих. Також ця страва є актом жертви Богові. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова. Крім куті, обов'язковими стравами на Святій вечері є узвар, пісні вареники, борщ, пампухи.

      Більше рецептів читайте у спецпроекті сайту "24": 12 страв на Святвечір

      Пропонуємо до вашої уваги прості і смачні рецепти куті на Святвечір.

      Пшенична кутя (Класична)

      Продукти:
      Склянка куті
      100 г маку
      100 г волоських горіхів
      100 г родзинок
      Кілька ложок меду

      Зерна пшениці треба потовкти у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем. При цьому час-від-часу треба додавати трохи теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася. Після цього зерна треба кілька разів промити та просіяти, щоб виокремити ядро. Із цього і варять пшеничну кашу.

      Читайте також: Страви на Святвечір: рецепт узвару із сухофруктів

      Окремо готують соус. Для цього треба спочатку запарити, а потім розтерти мак до утворення макового молочка. Далі додають мед, горіхи, сухофрукти. Все перемішують і додають до звареної пшениці.

      Кутя рисова

      Рецепт куті з рису
      Кутя з рису – оригінальна інерпретація головної страви на Святвечір

      Продукти:
      Склянка рису
      100 г маку
      100 г волоських горіхів
      Кілька ложок меду
      Мед до смаку

      Рис для цієї куті треба готувати по-іншому, ніж ми звикли. Склянку рису насипати у каструлю та залити півтора склянками кип’ятку. Далі щільно накрити кришкою і варити три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому та ще 3 хвилини – на малому. Після цього кашу треба залишити ще на 20 хв, щоб дати їй настоятись.

      Читайте також: Страви на Святвечір: рецепт пісних вареників з картоплею та капустою

      Соус можна готувати такий же, як і у попередньому рецепті.

      Рисова кутя (Екзотична)

      Рисова кутя: рецепт
      Екзотична рисова кутя

      Продукти:
      Склянка рису
      100-150 г волоських горіхів
      100 г кураги
      Банку консервованих ананасів
      2-3 столові ложки меду
      Узвар

      Перед приготуванням рис треба кілька разів промити. Далі готуємо його за стандартною схемою, головне не переварити. А після того, як рисова каша звариться, знову слід промити рис холодною кип’яченою водою.

      Читайте також: Що символізують 12 страв на Святвечір

      Окремо на сковорідці обсмажити горіхи, а потім подрібнити їх у блендері. Курагу нарізати на маленькі шматочки. Ананаси (можуть бути консервовані) нарізати кубиками. Мед розвести з узваром та додати в це горіхи, курагу та ананаси. Подаючи на стіл рис слід полити цим соусом. При бажанні можна додати інші екзотичні фрукти.

      Кутя з мармеладом

      Кутя з мармеладом: рецепт
      Солодка кутя з мармеладом

      Продукти:
      Склянка пшоняної або перлової крупи
      Півсклянки родзинок
      Кілька ложок меду
      100 г мармеладу
      50 г ядер волоських горіхів
      Узвар

      Крупу кілька разів промити та варити за стандартною схемою (залити водою у сіввідношенні 1:3), додавши в середині варіння родзинки. Коли крупа буде зварена її слід промити холодною прокип’яченою водою.

      Читайте також: Як зустрічають Святвечір у Західній Україні: традиції, що збереглися

      В окремій посудині мед розвести з узваром та додати горіхи. Крупу полити соусом і зверху додати порізний мармелад.

      Кутя із сухофруктами і малиною

      Рецепт куті з сухофруктами і малиною
      Рецепт куті з сухофруктами і малиною

      Продукти:
      2 склянки пшениці
      Сушені яблука та груші
      100 г родзинок
      Сушена або розморожена малина (чверть склянки)
      Мед за смаком

      Пшеницю просіяти та промити. Залити зерна 4 склянками води та варити 25-30 хвилин. Коли вода закипить, додати яблука, груші і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки.

      Читайте також: Весела коляда: 5 текстів колядок українською мовою

      Коли зварена суміш остине – додати мед. Залишити на 1-2 години, а потім подати на стіл.

      Кутя з ячменю

      Кутя з ячменю - рецепт
      Кутя з ячменю – такої ви ще не пробували!

      Продукти:
      Півсклянки ячменю
      Півсклянки родзинок
      Склянка консервованих вишень
      Кілька ложок меду

      Півсклянки ячменю залити водою і настоювати всю ніч. Вранці промити та варити на малому вогні близько години. Потім додати родзинки і варити ще півгодини. Далі вкинути вишні і варити всю суміш ще 15 хвилин.

      Коли зварена суміш трохи охолоне – додати мед і подавати на стіл.

      Читайте також: Чим відрізняється католицьке Різдво від православного: цікаві факти

      Джерело: 24 Канал
      powered by lun.ua
      Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
      Коментарі
      Більше новин
      При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
      не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
      Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
      Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
      Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
      Залиште відгук