Як пише The Washington Post, більшість американців п’ють щонайменше один напій з кофеїном щодня. Однак їх не задовольняють головні болі, спітнілі долоні та стрибки у роботі серця, які виникають після цього.

Для таких людей дієтолог Вандана Шет рекомендує пити маття. Це зелений чай, листя якого подрібнюють до стану порошку і заливають окропом. На відміну від звичайного зеленого чаю, при його споживані вживається весь вміст листка, в тому числі і поживні речовини, які є в ньому.

У той же час ще один компонент листа дає те, що не може забезпечити кава. Мова йде про амінокислоту L-теанин. Як показують дослідження, вона відповідає за зняття напруги, однак не робить людей сонними чи агресивними.

Звичайна порція маття містить менше кофеїну, аніж кава. Але через вміст L-теанину ефект кофеїну триває довше, адже він повільніше виводиться з організму.

Читайте також: П'ять популярних напоїв, від яких варто негайно відмовитись

Загалом ефект від споживання маття може тривати від трьох до шести годин, в залежності від людини.