Олександр Приймак

Олександр Приймак – винахідник вертикального вітряка, який завдяки своїй легкості та компактності можна встановити навіть на даху багатоповерхівки. Крім того, цей прилад є практично безшумним і може забезпечити електрикою оселю від найменшого подуву вітру.

 

Як народилася ідея створювати вертикальні вітряки

Ідею створювати вертикальні вітряки винахідник-аматор виношував давно. А три роки тому в нього з'явився свій стартап, і вже сьогодні його міні-електростанцією цікавляться замовники в Європі та у США.

«Ми багато розмірковували над проєктами, які могли б покращити життя та були б екологічними. Якось мій знайомий сказав, що було б чудово зробити вертикальні вітрові електростанції, які б генерували електроенергію на дахах будинків. Ця розмова змінила моє життя і я почав думати, як реалізувати цю ідею», – розповідає Олександр.

Перші спроби

Спершу це було звичайнісіньке хобі – хлопця захоплювало конструювання, а найбільше його цікавив принцип роботи вітряків. Тож він багато експериментував і у вільний час створював у домашній майстерні різні моделі.

Цікаво, що перший прототип вертикальної вітрової електростанції Олександр зробив з підручних матеріалів. За задумом, це мав бути "вертикальний" вітряк, який можна було б почепити на стіну, десь на даху висотного будинку (де багато місця та завжди вітряно) або навіть облаштувати з таких вітрових панелей паркан. Проте ця спроба виявилася невдалою. Та винахідник не здався, взявся за справу серйозно та у підсумку створив абсолютно новий тип вітрогенераторів.

Хто допомагає Олександрові та як утворилась Sirocco Energy

Сьогодні Олександрові працювати над проєктом допомагають товариш Тарас Водяний і дружина Анна, співзасновниця стартап-інкубатора DIY Lab – з нею він познайомився на одному з конкурсів "зелених" технологій. Разом друзі вирішили заснувати стартап, і, звісно, постало питання щодо назви. Як пригадує винахідник, було декілька варіантів, зокрема Green Wall. Однак в опитуваннях у фейсбуці перемогла Sirocco Energy. Сироко – це вітер, що дме з Сахари до країн Середземномор’я, також таке ім’я має язичницький бог вітру.

Зрештою, молодій компанії вдалося вийти на нову висоту. Після багатьох експериментів і варіацій, їм вдалося створити фінальну версію вітрогенератора та провести успішні випробування на даху одного з київських будинків. У результаті команда зуміла вигідно подати свою ідею потенційним інвесторам і партнерам. Також їм вдалося отримати грант від ЄБРР – одного з найбільших іноземних інвесторів України.

Плани на майбутнє

Сьогодні Олександр Приймак збирає замовлення на свій винахід. А у його планах – масштабувати виробництво, наростити потужності та закріпитися не лише на українському, а й на світовому ринку.
ПОДІЛИСЯ ІСТОРІЄЮ СВОГО УСПІШНОГО БІЗНЕСУ, НЕХАЙ ПРО ТЕБЕ ДІЗНАЄТЬСЯ ВСЯ КРАЇНА!
попередня історія наступна історія

ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Проект «Світ можливостей» проводиться у період з 01 липня 2019 року по 31 грудня 2019 року. Особа, що бажає стати Учасником Проекту повинна в період проведення Проекту заповнити Форму реєстрації та описати історію власного бізнесу.

Організатором буде на власний розсуд відібрані найкращі історії Учасників та створено сюжет із подальшим його висвітленням на телеканалі «24», радіо «Люкс ФМ» та публікацією на сайті https://24tv.ua/svitmozhlyvostey/. Організатор залишає за собою право відмовити у створенні сюжету та/чи його публікації на кожному етапі Проекту без жодної компенсації Учаснику. Усі права інтелектуальної власності на створений сюжет (аудіовізуальний твір) залишаються за Організатором.

Надаючи інформацію, що зазначена у Формі реєстрації, Особа тим самим надає згоду на обробку персональних даних в межах чинного законодавства України з метою використання Організатором та/або іншими уповноваженими Організатором Проекту особами, на період Проекту.

Надсилаючи Форму реєстрації та беручи участь в Проекті, Особа тим самим підтверджує свою згоду на безкоштовне використання наданої нею інформації про себе Організатором, з маркетинговою та/чи будь-якою іншою метою, що не порушують чинне законодавство України (в т.ч. шляхом передачі третім особам) та обсягу наданої згоди, зокрема, на безоплатне використання його імені, прізвища, зображення Учасника, інтерв’ю або інших матеріалів про нього з рекламною/маркетинговою метою, але не обмежуючись, право публікації (в т.ч. його імені і зображення) в засобах масової інформації, будь-яких друкованих, аудіо- та відеоматеріалах, інтерв’ю зі ЗМІ, без будь-яких обмежень за територією, часом та способом використання, і таке використання жодним чином не відшкодовуватиметься Організатором та/або будь-якою третьою особою. Надання такої згоди розглядається у розумінні ст. 296, 307, 308 Цивільного Кодексу України та Закону України «Про захист персональних даних».

надайте згоду на обробку ваших персональних даних
Дякуємо за реєстрацію!