Чому виробництво м'яса в Україні стає невигідним
Українці поволі стають вегетаріанцями. Принаймні статистика свідчить: щороку вони все менше їдять м'яса.
Якщо у 2013 році людина в середньому споживала понад 60 кілограмів, то вже торік майже на вісім кілограмів менше. Усе через подорожчання продукту. Поголів'я великої рогатої худоби скорочується, відтак яловичина дорожчає.
Фермерам невигідно тримати худобу через скасування пільгового оподаткування. Обіцяні дотації не виплачують вчасно, а собівартість виробництва зростає. До того ж поголів'я свиней косить африканська чума (здебільшого в домашніх господарствах,) тож ціни на м'ясо як свинини, так і яловичини залишаться стабільно високими.
В період великодніх свят спостерігався пік споживання продукції. І свинини зокрема. В цей період свинина за биток коштувала по Україні в середньому 90 -100 гривень. І буквально сьогодні я був на ринку – ціна не змінилася,
– зазначив експерт аграрних ринків Денис Марчук.
Аби заощадити, українці обирають майже вдвічі дешевшу курятину.
Стабільно високою залишається і вартість молочної продукції. Хоча закупівельні ціни на сировину вже два місяці як знизились, та в магазинах молоко подорожчало на дві гривні, а сметана і масло – на п'ять.
Ми маємо зниження молока на сировину на 2 місяці раніше сезону. Питання – чого на прилавках магазинів ціни ростуть? Ціна на сир зростає вже три місяці. Але не тільки на сир. Є молоко, є йогурт, є сметана. Всі ціни ростуть. А закупівельні ціни падають. Це говорить про що? Що хтось заробляє великі гроші. Хто? Мережа? Рітейл чи переробник? Я не знаю цього,
– сказав президент Асоціації виробників молока України Андрій Дикун.
За словами експертів, у травні виробництво молока почне суттєво зростати, тож ціни мають знизитися на дві-три гривні. А от вартість м'ясної продукції і надалі залишатиметься стабільно високою.
Читайте також: Тепличні овочі – за ціною делікатесів