В Україні стартує проект "З турботою про Українське!"
На вітчизняних продовольчих продуктах із 18 січня з'явиться додаткове маркування зі спеціальною емблемою "З турботою про Українське".
Така наліпка свідчитиме про те, що товар виготовлений в Україні і з вітчизняної сировини. Ідею проекту першими взялися реалізувати підприємства “Укоопспілки”, що працюють переважно в сільській місцевості.
“Якщо це молоко, то це з молока, а не із пальмового якогось масла. Якщо це м’ясо, то там не соя, а саме м’ясо і багато іншого. По-друге, що там не буде шкідливих хімічних елементів, які посилюють смак і так далі”, - каже голова правління “Укоопспілки” Владислав Гончаренко.
Щоби отримати право маркувати свою продукцію спеціальним стікером, виробник повинен за свій рахунок провести лабораторні дослідження. Крім того - зареєструватися в Держспоживінспекції. Як відзначають у відомстві, вартість таких досліджень становить від 500-1,5 тис. грн залежно від обсягу і товару.
“Виробник сам зацікавлений здати свою продукцію для лабораторних досліджень, отримати відповідні документи. І так само виготовити стікер і повісити на свою продукцію для того, щоб вона була конкурентоспроможна хоча б на внутрішньому ринку”, - каже голова Держінспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орехов.
Зауважимо, додаткове маркування не вплине на вартість продуктів, запевняють ініціатори проекту.