Як Куба зуміла подолати кризу

15 серпня 2016, 07:28
Читать новость на русском

Після розпаду СРСР Куба опинилася на межі голоду, але кризу країні вдалося подолати завдяки так званим міським фермам.

Міська органічна ферма неподалік Гавани забезпечує провіантом столицю Куби на 90%. Більше того, ферми, на яких вирощують органічні овочі та фрукти, стали основою сільського господарства острова.

Після революції у 50-их понад половину продуктів країна завозила із Радянського Союзу. Коли ж він розпався, Куба опинилася на межі голоду. Кризу поглиблювало торговельне ембарго з боку США.

Тоді влада почала заохочувати людей працювати на невеликих господарствах. Зараз вони у кооперативній власності. Ферми забезпечують кубинців і їжею, додатковими робочими місцями. Від хімічних добрив і пестицидів відмовилися, бо на це просто не було коштів.

Органічне землеробство – це не переконання, а радше необхідність. Або ми працюємо так, або стикаємося зі смертю від голоду,
– розповіла фахівець у сфері сільського господарства Айсіс Марія Салсінес Мілла.

Органічне сільське господарство успішно розвивається уже 25 років. Попри це, Куба і далі залежить від імпорту продуктів. Однак, за словами фермерів, саме за такими органічними підприємствами майбутнє. Якщо тільки влада проведе реформи і дасть їм більше свободи.

Читайте також: 84-річний Рауль Кастро переобраний президентом Куби