Як збирають мед українські пасічники
Українці відзначають християнське свято Маковея – день меду та пасічників. У народі його ще називають Медовий Спас.
Саме в середині серпня бджолині стільники у вуликах повністю наповнюються медом, тому в пасічників починається сезон збору урожаю. Перед відкачуванням меду бджолярі перевіряють рами у вуликах. Там, де стільники наповнені, вже можна відкачувати мед.
Повністю чистого меду у природі не існує. Бджола сама вирішує на яке їй поле летіти: на гречку, гарбуз чи на соняшник. З усіх сортів меду не кристалізується лише акацієвий. А ось на смак гречаний мед гірчить, проте дуже корисний.
У санаторії під Києвом запровадили незвичний спосіб лікування – сном на вуликах. Дерев'яний будиночок побудований просто на вуликах. Під час сну людина відчуває вібрацію бджіл та вдихає аромати прополісу та воску.
Читайте також: Українець у Нідерландах розвиває стартап для фермерів
Лікарі кажуть, що мед дуже корисний, якщо його вживати правильно та в міру. Не кидати у кип'ячену воду та не їсти більше двох столових ложок на добу.
Мед не варто вживати дітям до двох років та не переїдати тим, хто сидить на дієті. Ціни ж на мед різні: залежать від сорту та часу відкачування. Найдорожчий весняний – акацієвий та з різнотрав'я, а найдешевший – соняшниковий та гарбузовий.