Тема тижня: Вино в Україні може подорожчати на 30%
Причини - дефіцит сировини через неврожай, який за оцінками Асоціації виноградарів та виноробів цього року досягає 40 %, посилення податкового тиску та здорожчання компонентів, що використовують у виробництві вина.
“Значно подорожчали компоненти, які входять в вино: спирт, який йде для закріплення десертних та кріплених вин за останні місяці подорожчав практично в два рази”, - каже директор ДП "Алушта" Володимир Губанов.
Та якраз кримчанам цього сезону пощастило чи не найбільше. Півострів не так постраждав від природних умов, як решта виноробних регіонів. Втрат врожаю тут практично немає, деякі підприємства навпаки збільшили показники. Очікують, що врожай винограду буде на рівні минулорічного - близько 100 тисяч тон.
”Найбільше постраждали Одещина , Миколаївщина, частина Херсонщини. Якщо говорити про Крим, то там врожай не поганий і більше того, якість цього врожаю вона набагато краща ніж в інших регіонах, чому? Тому що досить сприятливі кліматичні умови вони, сприяли заїзюмлюванню винограду”, - каже голова Асоціації "Виноградарі та винороби України" Сергій Петренко.
Сувора зима та аномально спекотне літо завдали чимало клопоту виноробам. На південному березі Криму від морозів врятували гори, а від спеки - крапельне зрошення. Наприклад, в Алушті 200 гектарів виноградників обладнані саме в такий спосіб.
”Трубка йде по всьому ряду, по всій площі, під кожен кущ капає в потрібний момент волога і забезпечує рослину. В цей рік в період двомісячної відсутності вологи ми врятували тим самим виноград”, - каже директор державного підприємства "Алушта" Володимир Губанов.
Одеські ж винороби, що виготовляють більше половини всього вина в Україні та постраждали найбільше від погодних негараздів, дефіцит сировини вирішили компенсувати імпортом. Домовилися з Молдовою про закупівлю сировини по 150 доларів за тонну, тобто по 15 центів за кг. Це дозволило б забезпечити внутрішні потреби та уникнути дефіциту, проте, кажуть, митниця завадила.
”Митниця поставила в індикативну ціну на виноград не 15 центів за кг, а 41 цент, з цієї митної ціни сплачуються податки авансом, тобто вимиваються великі обігові кошти у підприємств і з іншого боку рентабельність такого виноматеріалу стає дуже низькою”, - каже голова Асоціації "Виноградарі та винороби України" Сергій Петренко.
Натомість у профільному міністерстві проблеми виноробів бачать не у фіскальній політиці держави і примхах погоди, а у відсутності достатнього обсягу інвестицій. Мовляв, вирішити проблеми вдасться лише збільшивши у галузі обсяг приватних грошей.
”Сьогодні разом з Фондом держмайна відпрацьовуємо як нам далі бути щодо державних підприємств, які вирощують виноград і виробляють вино , рішення якесь буде прийнято та запропоноване Кабміну”, - каже міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.
Та поки у Мінагрополітики розмірковують над залученням інвестицій у галузь, винороби порахували - сезон буде не надто гарним, тож вдасться виробити вина на 10-15% менше, ніж торік, коли обсяг ринку становив 15 млн. декалітрів.