Україна у 2010 році робить акцент на вітчизняну курятину
Джерело:
ubr.uaЗа I квартал 2010 року обсяги імпорту м'яса птиці (частини тушок і субпродуктів) в Україну знизилися на 53,2% в порівнянні з відповідним періодом минулого року.
У зв'язку з цим вітчизняні птахівники збільшили обсяги внутрішнього виробництва та експорту. Про це повідомили в Українській аграрній конфедерації (УАК).
За даними гендиректора УАК Олександра Ярославського, протягом I кварталу поточного року обсяг імпорту птиці з США становив 9,6 тис. тонн, що на 75% менше відповідного показника 2009 року (37,8 тис. тонн).
У зв'язку з цим частка американської продукції в загальному обсязі імпортованої птиці знизилася з 75,3% до 40,7%.
Разом з тим, американські постачальники знизили ціну на 29%, до $ 1007 за тонну. Однак зниження цін не допомогло відновити обсяги поставок.
У порівнянні з продукцією з інших країн продукція з США (в основному стегенця) знаходиться у вищому ціновому сегменті. Угорщина, яка імпортує в Україну м'ясо птиці за найнижчою ціною ($ 655 за тонну) частково зайняла нішу, що звільнилася, збільшивши обсяги імпорту в 3,2 рази до 2,3 тис. тонн.
Вітчизняні птахівники високими темпами нарощують не тільки обсяги внутрішнього виробництва, але й експорту. У зв'язку з цим внутрішній попит з боку населення змістився у бік вітчизняного охолодженого м'яса птиці. Протягом січня - квітня поточного року було вироблено 218 тис. тонн охолодженого м'яса птиці, що на 12% більше торішнього показника. Обсяги експорту м'яса птиці (тушок, не різаних на частини) виросли більш ніж в 5,1 рази, з 1,6 до 8,1 тис. тонн.
Попит з боку переробних підприємств на низькосортні дешеву продукцію для подальшої переробки на м'ясні вироби, як і раніше, залишається високим.
"Таким чином, зниження обсягів імпорту м'яса птиці відбулося за рахунок зниження попиту з боку населення на американські курячі стегенця, а низький рівень доходів українського населення спонукає переробників купувати низькосортне м'ясну сировину", - відзначає експерт.