Усі генно-модифіковані рослини в Україні вирощують нелегально

20 липня 2010, 18:24

Усі генетично-модифіковані рослини в Україні вирощують нелегально, оскільки заявок на ввезення таких культур до Мінприроди з 2003 року не надходило.

А без відповідного дозволу легально ввезти генетично змінене насіння до України не можна.

“В Україні якщо вирощується якась культура сільськогосподарська, вона має бути не генетично змінена. Все що генетично змінене вирощується в Україні, значить вирощується нелегально. Має бути якщо цей факт буде доведено має бути просто бути вилучена, а вся ця продукція має бути знищена”, каже заступник директора департаменту біобезпеки Мінприроди України Сергій Губар.

За неофіційними даними, 60-70% посівів сої в Україні, до 20% кукурудзи та 5% ріпаку в Україні генетично модифіковані. Стосовно ж овочів, взагалі немає ніякої статистики. На цьому фоні екологи вимагають оголосити Україну країною без генетично-модифікованих організмів, заборонивши як посів таких культур, так і виробництво продуктів з них. Адже у світі є чимало країн, або окремих регіонів, що оголосили себе зонами, вільними від ГМО. Поки ж в Україні про відсутність ГМО в продукті свідчить спеціальна етикетка, однак клеять її на все що завгодно - каже голова Всеукраїнської екологічної ліги.

”Етикетка без ГМО сьогодні практично на всіх продуктах. Дуже мало продуктів, які взагалі не мають цієї етикетки, цього маркування. Навіть ті, які апріорі не можуть мати ГМО, там немає білкової основи, тобто довели до абсурду цю ідею”, каже голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Науковці також занепокоєні тим, що в країні публікується чимало результатів псевдо-досліджень, які заперечують шкоду від генетично-модифікованих організмів для людини.

”Як тільки з’являються результати незалежних експертиз, одразу з’являються спростування або спроби заперечити ці результати, але аналіз цієї ситуації показує, що як правило такі заперечення пишуть комісії, фахівці дійсно компетентних фахівців, але комісії які співпрацюють з біотехнологічними компаніями”, каже доцент кафедри екобіотехнології "КПІ" Олексій Ситнік.

Не зважаючи на це споживачі часто побоюються продуктів з вмістом ГМО. Розуміють це і виробники. Тому і протидіють введенню обов’язково маркування, яке б показувало не лише наявність ГМО в продукті, а і їх обсяг. Експерти ж кажуть, поки питання маркування не буде вирішене остаточно, українці і надалі не знатимуть, що їдять.