Вибір сомельє: експерти порівняли українські та імпортні вина з масмаркету

5 лютого 2024, 11:00
Читать новость на русском
ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Багато людей вважають, що імпортні товари є значно кращими за українські. Особливо яскраво цей стереотип простежується на винному ринку, де домінує думка про високу якість вин саме іноземного походження.

Щороку імпортери б'ють рекорди за обсягами вина, завезеного в Україну з-за кордону, адже наш ринок є повністю відкритим, зазначає 24 Канал. Наразі, через 3 роки після скасування мита на імпорт напоїв з інших країн, частка вин українського походження на полицях магазинів скоротилася на 26 – 30%, і ця тенденція зберігається. 

Читайте також Амбасадори винного смаку: паризька прем'єра Villa UA

Українське виноробство опинилося сам на сам із навалою виробників з інших країн. До цього додаються шалені дотації та субсидії з боку ЄС для своїх компаній та мільйони євро, що були вкладені в іміджеву складову країн, які виробляють вино. Усе це в сумі спровокувало скорочення попиту на українське вино та зменшення об'ємів виробництва. Загалом виноробна галузь в Україні фактично опинилася на межі виживання.

Зрозуміло, що державі наразі не до виноробів. Та що ж з цим всім можна зробити в моменті?

Відповідь коротка: українським виноробам – робити якісне вино, а споживачу – усвідомити, що імпортне не означає найкраще, відкривати для себе українську продукцію та покладатися насамперед на власні відчуття та смаки.

Найкращі сомельє України продегустували вина з бюджетного сегмента

Розібратися у тому, наскільки якісними є вина у магазинах та чи поступаються вони закордонним, допомогли професіонали винного ринку – найкращі сомельє України різних років на чолі з керівником Асоціації сомельє України Іваном Бачуріним. Для цього експерти продегустували напої у ціновому сегменті 90 – 150 гривень.

Мета дегустації – визначити найкращі вина у цій ціновій категорії. Учасниками дегустації були найкращі сомельє України 2007, 2009 та 2016 років. Ми продегустували 5 зразків білих сухих та білих напівсолодких вин та визначили найдостойніші зразки, що є на ринку України,
– пояснив Іван Бачурін.

Він зазначив, що вина на щодень мають бути апріорі якісними та доступними. "Що таке якість? Це баланс між ароматом, смаком та післясмаком", – зауважив керівник Асоціації сомельє України.

Він також розповів, якою має бути мінімальна вартість вин.

Ціна має стартувати від 90 гривень. Занадто низька вартість – це привід задуматись. Низький цінник – це питання до якості сировини та смакових властивостей вина,
– сказав Іван Бачурін.

Вина від ТМ Villa UA отримали визнання сомельє

Щоб уникнути упередженості, експерти у режимі "сліпої" дегустації оцінювали саме смакові властивості вин, а не етикетки, марки, країни походження чи інші другорядні фактори. А далі – поділилися своїми висновками.

Як розповів Юрій Глушко, найкращий сомельє України 2007 року, на дегустації було представлено близько десяти вин від різних виробників з усього світу. За його словами, у категорії "білі напівсолодкі вина" однозначним лідером виявилось вино Shateau Baron від ТМ Villa UA.

Це вино світло-солом'яного, майже прозорого кольору, зустрічає нас квітковим ароматом із відтінками мускату, груші та айви. Має неймовірно свіжий смак, приємна солодкість врівноважується дуже ніжною кислинкою. Кісточкові плоди довершують палітру фруктових смаків. Я б порадив спробувати це вино з різноманітними паштетами, пікантними сирами та не надто солодкими десертами,
– зазначив Юрій Глушко.

Своєю думкою поділився і В'ячеслав Назарчук – найкращий сомельє України 2016 року.

Від сьогоднішньої дегустації в мене дуже позитивні враження. Я для себе відзначив саме п'ятий зразок – це було ТМ Villa UA Chardonnay, біле сухе, Україна. Це вино вразило мене своєю чистою ароматикою. Воно має відтінки квітів, цукатів, збалансований смак, дуже довгий післясмак. Якщо рекомендувати його у гастрономії, то я б порадив його до м'ясних закусок, салатів, можливо, до рибних закусок,
– сказав В'ячеслав Назарчук.

До слова, оцінку професіоналів підтверджують і споживачі, які голосують власною гривнею, обираючи марку. Адже сухе Chardonnay та напівсолодке Shateau Baron від Villa UA є найпопулярнішими білими винами з асортименту виробника.

Порівняльна дегустація українських та імпортних вин з масмаркету: дивіться відео

"Зараз дуже важливо проявити споживчий патріотизм"

Що маємо в загальному підсумку? Українцям варто відкривати для себе продукцію, вироблену у нашій країні, адже це стане додатковим кроком підтримки вітчизняних виробників.

Зараз дуже важливо проявити споживчий патріотизм – обирати саме українські вина. Україна має все для того, щоб виробляти якісні вина, які можуть конкурувати на світовому ринку,
– наголосив керівник Асоціації сомельє України Іван Бачурін.

Настав час переосмислити свій вибір і переконатися, що українське вино не просто конкурує, а багато у чому перевершує закордонні аналоги. А проявляти споживчий патріотизм – це зараз мейнстримна позиція усвідомленого громадянина, тим паче, що в нас є для цього всі підстави. Адже українське виноробство має тривалу історію та розвивається завдяки людям, які люблять свою справу. Саме такі професіонали й створили понад 10 років тому вина, якими смакує вся Україна – Villa UA.

Високі стандарти виробництва та власний фірмовий стиль роблять цей продукт особливо смачним та незабутнім. Тож підтримуйте та купуйте українське!