Звідки береться біль у спині?
Ви намагалися пересунути шафу? Різкий біль не дає підвестися? Принаймні четверо з п’яти людей колись відчули таке на собі.
Перш за все, біль у спині може спровокувати малорухливий спосіб життя. Тривале сидіння за комп’ютером, відсутність фізичних навантажень - лише погіршують ситуацію - м'язи можуть атрофуватися. А далі - зміщення хребців і защемлення корінців спинного мозку.
Не тішить така перспектива? Вихід простий - помірні фізичні вправи - найкращий засіб від хронічних болів. Однак, порадьтесь з лікарем, які вправи вам виконувати. Приміром, плавання - чудовий засіб від болю в спині. Вправи у воді зміцнюють м’язи, мобілізують суглоби.
Біль у спині може свідчити і про неправильний режим харчування. Нестача мінеральних речовин - кальцію, фосфору, калію і магнію - може призводити до остеопорозу, який робить кістки хребта крихкими. Причини болю в спині можуть бути різними, і не виключено, що це симптом досить серйозного захворювання. Тому, обов’язково проконсультуйтесь з лікарем.
Кальцій
Його величність - кальцій. В дитинстві нас завжди змушували пити молоко, аби у нас росли здорові зуби та кістки. Втім, користь кальцію цим не обмежується. Кальцій - найбагатший мінерал, який бере участь в регулюванні майже усіх функцій організму. Тому дорослим, він також необхідний.
Кальцій відіграє вирішальну роль у здійсненні багатьох фізіологічних і біохімічних процесів. Зокрема, він бере участь в процесі скорочення міокарду - серцевого м'яза - і таким чином впливає на серцеві показники - пульс, тиск та інші.
Кальцій є також активатором низки ферментів і гормонів, а також найважливішим компонентом системи згортання крові. Люди з дефіцитом кальцію часто страждають на безсоння, гіпертонію. Навіть надмірна роздратованість також може вказувати на його нестачу.
Добова норма кальцію для здорової людини - близько 1200 міліграмів на день. Людям зі шкідливими звичками кальцію потрібно ще більше. Окрім, молочних продуктів, є менш відомі, але не менш корисні джерела кальцію - його немало в зелені, наприклад, в шпинаті, а також в яйцях, мигдалі. А чемпіоном з його вмісту є кунжут.