У 2022 році всім потрібно буде повторно вакцинуватися від COVID-19, – Кузін

25 грудня 2021, 11:11
Читать новость на русском

Джерело:

"Суспільне"

Якщо люди вакцинована проти коронавірусу двома дозами, вона має за рік повністю ревакцинуватися.

Наразі така базова стратегія Міністерства охорони здоров'я. Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Цікаво Знайшли ахіллесова п'яту грипу: відкриття дозволить створити універсальну вакцину від вірусу

Ревакцинація в Україні

Він пояснив, що людина, яка отримала щеплення у 2021 році, має за рік звернутися до пункту щеплення і центру вакцинації населення та отримати повторне щеплення двома дозами вакцини.

При цьому вона може вибрати інший тип вакцини, ніж той, який використовувався під час першого щеплення.

Головний санлікар додав, що у МОЗ отримують інформацію з інших країн про ефективність вакцинації з використанням бустерних (третіх) доз.

 

Ігор Кузін – головний санлікар

"Є відповідні рішення європейської технічної групи експертів з питань імунізації, є рішення на світовому рівні. Вони всі полягають у тому, що ревакцинальні дози мають отримати перш за все найбільш вразливі категорії населення".

Кузін зазначив, що багато європейських країн рекомендують проводити ревакцинацію за пів року. І в Україні, найімовірніше, "найближчим часом переглядатимуть рішення щодо використання ревакцинальної та додаткової дози".

Увага! Україна домовилася про постачання достатньої кількості вакцин для того, щоб ревакцинувати двома дозами щонайменше 70% населення.

Вакцинація та ревакцинація в Україні

Напередодні, 22 грудня, МОЗ затвердило наказ про вакцинацію третьою дозою медпрацівників і працівників будинків інтернатного типу. Вони можуть отримати ревакцинальну дозу за 6 місяців після другого щеплення. Для ревакцинації використовують лише м-РНК-вакцини (Moderna або Comirnaty/Pfizer).

Також 17 грудня в Україні почали робити додаткове щеплення від коронавірусу. Воно відрізняється від бустерного. Його можуть отримати люди з ВІЛ, онкологією, після трансплантації органів, ті, хто проходить імуносупресивну або імуномоделюючу терапію, і пацієнти з низкою інших імунодефіцитних станів.

Тоді як бустерна вакцинація в Україні для всіх охочих може з'явитись вже у січні – лютому 2022 року чи раніше. Для цього щонайменше 60% українців мають бути вакциновані однією дозою або 50% — двома дозами.

Які загальні темпи вакцинації

Від початку вакцинальної кампанії щепили 14 574 571 людину, з них:

  • отримали першу дозу – 14 574 569 людей;
  • повністю імунізовані та отримали дві дози – 13 374 911 людина;
  • отримали додаткову дозу – 1 918 людей;
  • ревакцинальну дозу – 367 людей.

Загалом провели 27 951 765 щепленнь (це сумарна кількість усіх вакцинацій загалом).