Які наразі ціни на м'ясо та чи прогнозується подальше здорожчання
У листопаді 2024 року порівняно з жовтнем ціни на м'ясо майже не змінились. Роздрібні ціни на основні види м'яса – яловичину, свинину та курятину – залишилися на тому ж рівні.
Які ціни на м'ясо прогнозуються на найближчий час
За словами науковиці Інституту Аграрної економіки Наталії Копитець, виняток становили ціни на яловичі ребра, які збільшилися на 11,2% – до 168,95 гривні за кілограм, повідомляє 24 Канал. Крім того, ціна на курячі стегна, які стали дешевшими на 10,0% і коштують 112,5 гривні за кілограм.
Читайте також Українські виробники збільшили експорт яловичини та худоби у жовтні
Упродовж року – листопад 2024 року проти відповідного періоду 2023 року – у продуктових супермаркетах найбільше зросли роздрібні ціни на яловичину ребра та гуляш. Вони подорожчали на 7,6 – 19,7% – до 168,95 – 302,40 гривні за кілограм. За цей же період відбулося здорожчання м'яса без кісток. Роздрібні ціни на свинячий ошийок зросли до 281,95 гривні за кілограм (+15,3%), свинину шашлик – до 261,37 гривні за кілограм (+19,5%), куряче філе – до 172,33 гривні за кілограм (+9,0%). Це зумовлено більшими затратами людських ресурсів та електроенергії для видалення кісток.
Решта видів м'яса з кісткою, за словами науковиці, подешевшали:
- Роздрібні ціни на свинячу грудинку, свинячу підчеревину та свинячі ребра зменшилися за рік на 4,8 – 11,3% і коштували 165,1 – 179,0 гривні за кілограм.
- Курячі гомілки та курячі стегна здешевшали на 3,6 – 4,9% і становили відповідно 77,4 гривні за кілограм і 112,5 гривні за кілограм. Ціна на курячу тушку залишилася на рівні минулого року – 85,6 гривні за кілограм.
- Доступнішим для українців став і національний продукт – сало. Роздрібні ціни на нього за рік зменшилися на 4,7 % і становлять 234,00 гривні за кілограм.
Збільшення виробництва свинини та курятини у 2024 році зумовило збільшення пропозиції цих видів м'яса в роздрібній торгівлі, що, своєю чергою, спричинило зниження роздрібних цін на них,
– говорить Наталія Копитець.
Водночас, за її словами, скорочення поголів'я великої рогатої худоби, а відтак і пропозиції яловичини та телятини в торгівельній мережі зумовлюють зростання цін на неї. Адже зростання виробничих витрат – цін на корми, пальне та енергоресурси – стимулює виробників підвищувати ціни.