Через холодну зиму найбільше вимерзло кісточкових фруктів
Загальний показник фруктового врожаю не катастрофічний, кажуть експерти. Вітчизняної продукції таки наїмося. Хоча й завозити теж доведеться.
“Я думаю, від того, що ми мали, імпорт персиків збільшиться на 50%, абрикосів теж так само, й винограду - на 30 %”, - каже начальник відділу Департаменту землеробства Мінагропроду Віктор Костенко.
Ціни ж зростуть не більш як на 5%. Та й то за рахунок інфляції, переконані аналітики. Це стосується і черешні та вишні, які особливо полюбляють українці.
“Якщо не буде повторних морозів у квітні-травні, то ми вийдемо на ті об’єми, які мали у 2009-10 роках. 2011 рік не хотілось би чіпати, тому що він був не зовсім такий типовий, там склалося все супер - гарно з погодою, і получили надзвичайно високі врожаї”, - каже аналітик плодово-овочевого ринку Ігор Стрелюк.
Українські овочі й фрукти не поступаються за якістю імпорту. Більше того, в українських фруктах менше хімікатів. Якщо імпортні плоди піддають обробці 17 разів, то вітчизняні - лише 5. Однак, поки українці цим не користуються, за норми споживання у 120 кілограмів на рік, вони з’їдають уполовину менше.