Пончик, пампушок чи донат: як правильно назвати різдвяний смаколик
За кілька днів Різдво, і господині переглядають рецепти пампушок, які є частиною святвечірньої вечері. Та чи знаєте ви, як правильно називати цю страву?
Смачна, пухка та ароматна страва пампухи має низку секретів приготування та назв для її позначення. У рубриці "Антисуржик. Говоримо правильно українською!" 24 Канал розповідає, як називати випічку – пампух чи пончик.
Дивіться також Чому саме кутя, узвар та пампухи – символи різдвяного столу
Назв чимало і усі правильні
Пампушки в українців асоціюються з зимою та Різдвом. У кожної господині є свій перевірений рецепт цієї страви, а форма, розмір, начинка і навіть назва залежить від регіону.
Що таке пампушка?
Невелика кругла пишна булочка, виготовлена з дріжджового тіста – смажена чи печена з начинкою.Пампухи були відомі ще в часи Стародавнього Риму. Після короткого періоду забуття їх знову почали готувати в XV столітті. У нашу випічку слово "пампушка" прийшло з німецької – рfannkuchen "оладок, млинець" та є у кількох слов'янських мовах.
Як же називають цю випічку українці:
- пампух
- пампушка
- пампушок
- панпух
- панпуха
- панпу́шка
- пончик
- пундик
- пухтик
Усі ці слова – українські, а русизмом є слово "пишка".
Нині пампушки популярні в усьому світі, де живуть українці. Пампухи бувають печені та смажені в олії, маслі чи смальці.
Печені пампушки подають до борщу замість хліба, часто їх поливають часниковою поливкою та посипають зеленню.
Пампушки до борщу / фото Вікіпедія
А смажені пампухи, зазвичай з солодкими начинками, – ягодами, маком, варенням та посипаються цукровою пудрою чи цукром.
На солодкі різдвяні пампушки ішла лише біла мука та найсмачніша начинка. Пампушками, горіхами, яблуками дякували колядникам за вітання, тому вони мали смакувати найкраще. А ще – пампушки були весільними солодощами.
Пампушки з вишнями: дивіться відео
У деяких регіонах пампушку і пончик відрізняють саме спосіб приготування: перший печеться, другий – смажиться.
Сьогодні можемо зустріти пампухи у кондитерських під назвою берлінер чи донат.
Берлінер чи берлінський пончик – це та ж сама здоба з традиційною начинкою з полуничного чи сливового конфітюру або крему.
Донат – цей пончик символ Сполучених Штатів. Він має тороподібну форму – форму кільця, тобто з діркою, дуже солодкий, зазвичай без начинки, але з одного боку покритий глазур'ю.
Пончики-донати / Freepik
У Львові на зимові свята проводили Свято пампуха, коли приїздили пекарі з усіх куточків України.
А ще так називають в народі сорт білих слив пампуха Prunus insititia.