Як сказати українською "голубика", "клюква" та "боярышник"

11 серпня 2023, 14:11
Читать новость на русском

Часто українці можуть вживати суржикові назви на позначення ягід. А цього робити не варто.

Ба більше: в нашій мові є чимало красивих слів-назв. Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, як правильно українською називати окремі ягоди. 

Дивіться також Тільки не голубіка і клюква: як правильно називати ягоди українською

Як сказати українською "голубика", "клюква" та "боярышник"

Авраменко акцентував: смородина в українській мові буває тільки чорною. Червоні і білі ягідки називаються порічкою.

Часто чую як темно-сині терпкі ягідки називають "голубікою". А правильно називати цю ягоду лохиною,
– наголосив вчитель. 

І додав, що часто чує такі слова як "єжевіка" та "рябіна".

Правильно називати плід, який за формою схожий на шовковицю, – ожина. А червоні кетяги – це горобина,
– зауважив мовознавець. 

Також Авраменко розповів, що російське слово "крыжовник" перекладається як аґрус. А "боярышник" українською буде глід. І зауважив, що в українській мові клюкву краще називати журавлиною.