Ікра минтая – максимум поживних речовин за доступною ціною
Ікра минтая – це корисний і популярний у всьому світі морепродукт, який українці, на жаль, часто недооцінюють. Та цей продукт, на думку фахівців, мало у чому поступається своїй більш розрекламованій і значно дорожчій "родичці" – червоній ікрі лососевих риб.
Волелюбна риба північних морів
Минтай, який сьогодні продається в Україні, імпортується лише з США. Жодних інших країн-постачальників цієї риби, а тим більше контрабанди, на ринку немає. Тож виловлюють американський "дикий" минтай на півночі Тихого океану – у Баренцевому морі та затоці Аляска.
Читайте також Найкращі продукти для розвитку мозку та пам'яті, про користь яких ви не здогадувались
Минтай – риба вільна. Вона живе лише в дикій природі, долає за життя тисячі кілометрів у холодних водах, нарощуючи м'язи, і харчується виключно натуральною їжею – планктоном, дрібною рибою та кальмарами. Можна сказати, що це морепродукт, вирощений на морепродуктах.
Завдяки такому здоровому способу життя і правильному раціону минтай Аляски має високі поживні властивості та при своїй відносно невисокій вартості ані в чому не поступається дорожчим та "більш престижним" сортам риби.
Ікра минтаю – концентрована користь
Якщо говорити про користь, то у вічній суперечці "що було раніше: яйце чи курка" (у цьому випадку – ікра чи риба), безумовно, перемагає ікра.
Кожна ікринка – це зародок. Із нього розвивається мальок, який має отримати все необхідне для свого розвитку та зростання. Тому в ікрі минтаю сконцентровано левову частку усіх корисних властивостей цієї риби. Ось цифри, які говорять самі за себе.
У 15 грамах ікри "дикого" минтая Аляски міститься:
- 3,3 грама кальцію (254% від добової норми),
- 1,7 мікрограма вітаміну B12 (71% від добової норми),
- 3,35 грама білка (6,7% від добової норми),
- 350 мікрограмів Омега-3 жирних кислот.
Особливу увагу варто звернути на користь Омега-3. Ці поліненасичені жирні кислоти необхідні людині, але, на жаль, вони не виробляються нашим організмом і можуть надходити до нього лише ззовні. Старше покоління точно пам'ятає, як раніше дітей змушували пити ложками риб'ячий жир. Сьогодні харчові добавки, що містять Омега-3, можна купити в будь-якій аптеці, але вчені наполягають, що набагато ефективніше ці кислоти засвоюються із натуральних продуктів. Прекрасним джерелом, наприклад, є риба та інші морепродукти, але безперечну перевагу, безумовно, має ікра.
Що варто знати про властивості Омега-3
Ці суперкислоти:
- нормалізують серцевий ритм та артеріальний тиск, перешкоджаючи таким чином виникненню серцево-судинних захворювань;
- знімають запалення кишківника і сприяють відновленню його мікрофлори;
- сприяють профілактиці діабету, оскільки покращують метаболізм глюкози;
- корисні під час вагітності та годування груддю, оскільки впливають на правильний розвиток нервової системи плода та новонародженого;
- перешкоджають розвитку хвороби Альцгеймера, деменції та інших захворювань, що супроводжуються проблемами із когнітивними здібностями;
- а ще знижують ризик розвитку депресії, що, погодьтеся, дуже актуально у наш неспокійний час.
Як подати ікру минтая
Дуже просто. Дрібні ікринки із приємним нерізким смаком збагатять будь-яку, навіть найпростішу страву. Можна намастити їх на бутерброди, крекери або загорнути у лаваш. Також рекомендуємо додати ікру минтаю у заздалегідь відварені макарони, рис або інші крупи, і заправити маслом. Крім цього, можна збити ікру минтаю з цибулею та олією і додавати в будь-який салат, фаршировані яйця, до начинки млинців або зразів, паштету. Більше цікавих рецептів можна переглянути за посиланням.
Запечені роли з ікрою минтаю / Фото Easyfish.club
Не забуваємо і про минтай як такий
У чому користь цієї, здавалося б, нічим не примітної риби?
Насамперед у високій концентрації білка. Жиру у цьому моторному жителі північних морів практично немає. Водночас білок морської риби дуже корисний, зокрема для зміцнення м'язів.
По-друге, "дика" риба та морепродукти багаті вітамінами та цінними мікроелементами. Серед них – вітаміни групи В, йод, фосфор, калій, залізо, мідь, цинк. Цей список можна продовжувати довго. І цінність цих натуральних вітамінів та мікроелементів – не "аптечного", а природного походження – важко переоцінити.
До прикладу, вітамін D, натуральних джерел якого в природі не так багато, у минтаї міститься вдосталь. Нестача його в організмі може призводити:
- до підвищеної тривожності та депресії, що особливо актуально у нинішні часи;
- розвитку остеопорозу;
- порушень роботи серцево-судинної системи.
Крім того, вітамін D зміцнює імунну систему, що важливо взимку через сезон загострення вірусних інфекцій.
Його "колега" по боротьбі із вірусами, який відповідає за роботу імунної системи та антиоксидантний захист організму, – мікроелемент селен. У м'ясі минтая його також багато. Селен сприяє не тільки профілактиці ГРВІ, але й допомагає у відновленні перенесених вірусних захворювань, зокрема COVID-19. Також він важливий для профілактики серцево-судинних та онкологічних захворювань, для підтримки здоров'я щитоподібної залози та кісткових тканин.
Кулінарам на замітку
Минтай – дієтичний продукт: у 100 грамах міститься всього 82 калорій та 20 грамів білка. Лікарі рекомендують цю рибу практично усім – від дітей до дорослих. Це універсальний продукт: минтай можна варити, смажити, запікати, додавати до супу, робити котлети чи начинки для пиріжків. Його нейтральний смак не відлякує навіть тих, хто не любить рибу, а при правильному приготуванні минтай важко відрізнити від курячого філе.
Також кілька баночок ікри минтая у комплекті з упаковкою галетного печива або лаваша не завадить покласти у "тривожний рюкзак" на випадок, якщо доведеться спускатися у бомбосховище. Цей суперфуд не потребує приготування та стане поживним перекусом для дорослих і дітей.