Цзяоцзи, "злиток золота" і самогон з кукурудзи: що повинно бути на столі в Китайський Новий Рік
1 лютого світ святкує Китайський Новий рік, який неофіційно називають Місячним Новим роком. Смакові переваги китайців відрізняються на півночі та півдні країни, проте є перелік страв і напоїв, які обов'язково мають бути на новорічному столі.
Про те, без яких страв і напоїв не обходиться жоден новорічний стіл на Китайський Новий Рік, – сайту 24 каналу розповів член Української Асоціації китаєзнавців і економічний аналітик Петро Шевченко.
Читайте У Китаї справжня паніка: чому в країні виник загрозливий дефіцит продуктів
Яка їжа повинна бути на столі
Є перелік страв, які зобов'язані бути. Серед них – смажена китайська локшина з м'ясом і овочами. Вважається, що той, хто витягне найдовшу локшину, проживе довге життя,
– сказав Шевченко.
За його словами, також на китайському новорічному столі часто можна побачити своєрідні "голубці" – загорнуті в сухий лист тофу шматочки м'яса. Зовні ця страва нагадує злиток золота – символ багатства.
Перший день Китайського Нового року, також відомого як Свято Весни, припадає на другий новий місяць після зимового сонцестояння (після 21 грудня). Китайський Новий рік настане 1 лютого 2022 року і триватиме до 22 січня 2023 року.
Вважається, що той, хто витягне найдовшу локшину, проживе довге життя / Фото iStock
Також на Китайський Новий Рік завжди їдять пельмені "цзяоцзи". У них ховають монету номіналом п'ять цзяо. Щасливчик той, кому вона попадеться, адже така удача ознаменує фінансовий добробут, пояснив Шевченко.
У Китаї новорічний стіл не обходиться без пельменів "цзяоцзи" / Фото Depositphotos
Зверніть увагу У Китаї може початися стагфляція: чому в цьому переконані економісти та чим це небезпечно
Удача на 12 місяців та самогон з кукурудзи
На столі обов'язково повинні бути й креветки. Слово "креветка" китайською співзвучно з дієсловом "сміятися". Тому той, хто їсть креветки на Новий рік, буде посміхатися і сміятися всі дванадцять місяців,
– зазначив член Української Асоціації китаєзнавців.
Жителі КНР на Китайський Новий Рік п'ють китайську горілку "байцзю". У віддалених селах люди роблять самогон з кукурудзи. За словами експерта, одна чарка такого напою обійдеться в один юань (близько 5 гривень – 24 канал).
Петро Шевченко: "Той, хто їсть креветки на Новий рік, буде посміхатися і сміятися всі дванадцять місяців" / Фото Pixabay
Найкошернішою та найелітнішою ж горілкою вважають "маотай". Її виробляють на півдні країни (в провінції Гуйчжоу – 24 канал). Петро Шевченко уточнив, що китайці не зловживають, а помірно випивають всього лиш 2 – 3 чарки.