У Львові вчать культури споживання вина
Відбувається це на традиційному для міста святі сиру і вина. Тут безкоштовно дегустують, а що сподобалось - купують.
“Попробували гарячого вина. Купили сиру, там з Закарпаття досить непоганий сир, пармезан по-закарпатськи. Ну, і каштани печені”, - розповідає пан Юрій.
На святі - виробники з України та світу, які роблять справжні сир і вино.
“Те, що є козині сири, є сири з Бессарабії, і є навіть італійські сири: пармеджано. І можуть люди вибрати і побачити найдешевші сири, і сири дуже дорогі. І побачити, як там насправді виглядає 40-кілограмове коло пармеджано - це вже дуже добре”, - зазначив організатор свята сиру та вина Андрій Сидор.
Дехто за кілограм екзотики віддає 300 гривень. Поруч з незвичними італійськими - такі ж незвичні, але вже українські, карпатські сирні коники.
“Потім ножки. Треба робити поки він ще гарячий і зразу в холодну воду, зразу в солену холодну воду. Треба, щоб півгодини він там постояв”, - розповідає виробник сирних коників Ганна Мельничук.
Поки коники готуються - львів’яни гріються. Вином: гарячим і холодним.
“Це пунш, він готується з вина. Він настоюється довго з фруктами - це холодний. Це такий самий, але він з білим вином. Всі - більше за глінтвейном, тому що він теплий, він гарячий, всі хочуть зігрітися, він добре зігріває”, - каже продавець вина Роман Шишковський.
Окрім сиру, до вина неабияк пасує м’ясо. Музикант Тарас Чубай розповів яким має бути справжній стейк.
“Це м’ясо, яке, ще раз нагадую, великої товщини і правильно засмажене, при правильній температурі. Правильна температура в нас сьогодні є понад 300 градусів. Ми намагались її досягнути і майже досягли”, - сказав Тарас Чубай.
Після м’яса - ласуни вимагають сирника. Їх львівські кав’ярні спекли 40 маленьких, і об’єднали в один великий класичний віденський сирник. Він на святі - рекордсмен, вагою у 120 кілограмів.