Викликають захворювання серця і рак: у львівських цукерках виявили високий вміст трансжирів

3 лютого 2022, 13:51
Читать новость на русском

У цукерках львівського виробника "Августіно" виявили занадто високий вміст трансжирів. Вони можуть викликати серцево-судинні захворювання, рак та діабет.

Цукерки експортували до Литви. Наразі їх повинні негайно вилучити з продажу.

До теми На Львівщину завезли небезпечні канцерогенні фісташки з Туреччини

У цукерках виявили перевищення трансжирів

До Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області 24 січня надійшло повідомлення Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF). У цукерках ТОВ "Августіно" виявили занадто високий вміст трансжирних кислот.

Підприємство розташоване на вулиці Шевченка у Львові. Цукерки експортували литовському гуртовику UAB Baltic Merlangus. Наразі їх вимагають негайного вилучити з обігу. Після цього продавці повинні письмового проінформувати компетентний орган у термін не більше ніж 2 робочі дні.

Споживачів у випадку виявлення цих цукерок в продажі просять телефонувати у ГУ Держпродспоживслужби Львівщини за телефоном 032 2526929. Також можна очно звернутися у територіальні управління та відділи.

Зауважте В Україну завезли 15 тонн небезпечних кабачків: можуть бути на прилавках

Чим небезпечні трансжири

Вживати їжу з перевищеним вмістом трансжирів – нездорово. Адже через накопичення і відкладення жиру в кровоносних судинах і мембранах вони можуть призвести до серцево-судинних захворювань.

Першою країною, яка законодавчо обмежила максимальний вміст штучно вироблених трансжирних кислот в продуктах до 2 %, є Данія. Це трапилося ще у 2004 році. Трансізомери жирних кислот можуть спровокувати багато захворювань:

  • розвиток діабету;
  • порушення обміну простагландинів;
  • зниження імунітету;
  • народження дітей із малою вагою;
  • зниження функцій тестостерону;
  • порушення роботи деяких ферментів;
  • підвищення рівня холестерину;
  • виникнення злоякісних пухлин.

Окрім ішемічної хвороби серця, трансжири здатні впливати на розвиток ожиріння, цукрового діабету, печінкової недостатності, раку, хвороби Альцгеймера, депресії та жіночого безпліддя.