Укр Рус
17 червня, 08:33
1

Традиції мають значення: що не можна їсти у Петрів піст

Основні тези
  • Петрів піст починається через тиждень після Трійці і триває до 29 червня.
  • Віряни відмовляються від м'ясних та молочних продуктів, яєць та солодощів з тваринними жирами.

Петрів або Апостольський піст – важливий період у житті християн. Це час глибоких роздумів та невеликих обмежень у щоденних радощах.

Петрів піст розпочинається через тиждень після Трійці й триває до 29 червня – до Дня Петра і Павла. Від яких продуктів у цей час відмовляються віряни – розповідає 24 Канал

Цікаво Легендарна страва українських Карпат: рецепт "залізного" борщу – автентичний рецепт

Що не можна їсти у піст 

Традиційно на період посту варто відмовитися від мʼясних страв. Свинина, яловичина, курятина, ковбаси повинні зникнути зі щоденного раціону. З цієї ж причини віряни не вживають страв на основі бульйону. 

Окрім того, на Петрів піст прийнято взагалі відмовлятися і від молочних продуктів. У список заборонених продуктів так само потрапляють яйця та солодощі з тваринними жирами. Дехто навіть практикує сухоїдіння у середу та пʼятницю. 

Що ж можна їсти? Найкраще надавати перевагу рибі та морепродуктам. Обовʼязково у щоденний раціон необхідно включити овочі та фрукти. Також можна їсти усі продукти, які не потрапляють у список заборонених під час посту. 

Насправді це легко: як відрізнити справжнє вино від підробки.