Американська студентка знайшла рішення проблеми дефіциту прісної води

30 жовтня 2024, 20:19
Читать новость на русском

Джерело:

Interesting Engineering

Студентка Техаського університету США знайшла рішення проблеми дефіциту прісної води у світі. Вона запропонувала нову технологію опріснення води.

Новий метод опріснення води вигадала студентка Тайя Оддонетто. На її проєкт виділив фінансування Центр інженерних досліджень Національного наукового фонду Perfect Pitch Competition. Про це пише видання Interesting Engineering.

Цікаво У Європі будують перший у світі "енергетичний острів": що це таке та як працюватиме

Яким чином можна опріснити воду

Тайя Оддонетто пропонує опріснювати воду за допомогою безсольового електродіалізного метатезису. Під час випробувань цей метод добре проявив себе, знизивши солоність морської води на 93%. Метод, який запропонувала студентка, на 20% дешевший, ніж уже відомі способи опріснення.

Під час заняття професор сказав, що якби хтось дізнався, як перетворити розсіл на щось цінне, це було б революцією для планети. У той момент я сказала собі, що я буду тою, хто знайде рішення для розсолу, і ця думка ніколи не покидала мене,
– розповіла винахідниця.


Тайя Оддонетто / Фото UTEP

Відомі нині методи опріснення передбачають, що перетворити на питну воду можна до 85% розсолу, а 15% рідини перетворюються в концентрований розсіл, який закачують у глибокі свердловини в землі. Однак недоліком цього способу утилізації є те, що таким чином часто знищують запаси мінералів у надрах. Наприклад – літію, попит на який зростає щороку. А ще це може забруднювати ґрунт.

Електродіалізний метатезис же має на меті відділяти воду від солі на молекулярному рівні за допомогою електричного струму та іонообмінних мембран. Сама ж винахідниця каже, що цей спосіб допоможе й знайти дешевші способи очищення стічних вод, що дозволить зменшити комунальні рахунки та вирішити проблему дефіциту питної води.

Маленькі зміни можуть мати велике значення. Цей принцип надзвичайно важливий для "МакДональдз", тож його дотримуються постійно та послідовно. Ресторани мережі навіть запровадили часткову відмову від використання пластикових кришок для стаканів. Ініціатива, спрямована на захист довкілля, зможе зменшити використання пластику ще на 8,5 тонн на рік.