Чи може кава захистити від діабету та інсульту

4 листопада 2024, 15:09
Читать новость на русском

Кава – це напій, який давно став невід'ємною частиною життя мільйонів людей у всьому світі. Її глибокий аромат і багатий смак здатні не лише підбадьорити, але й створити особливу атмосферу затишку та тепла.

Дослідження показують, що помірне споживання кави може позитивно впливати на здоров'я, інформує 24 Канал з посиланням на MedicalNewsToday

Дивіться також Кава перешкоджає засвоєнню важливого для організму вітаміну

Вживання кави може знизити ризик діабету

Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, регулярне вживання кави та кофеїну в помірних кількостях може допомогти запобігти таким захворюванням, як діабет 2 типу, ішемічна хвороба серця та інсульт.

Дослідники встановили, що кількість кофеїну, яка має найбільший захисний ефект, становить близько 200 – 300 міліграмів на день, або приблизно 2 – 3 чашки кави.

Дієтолог Мелані Мерфі Ріхтер пояснила, що механізм, за допомогою якого кофеїн може знизити ризик діабету 2 типу, полягає у підвищенні чутливості до інсуліну, а також у прискоренні метаболізму жирів для підтримки загального кардіометаболічного здоров'я.

Чи може надмірна кількість кофеїну збільшити ризик серцевих захворювань

Дослідження, ще не опубліковане в рецензованому журналі, але нещодавно представлене на конференції ACC Asia 2024 в Індії, показало, що люди, які хронічно вживають велику кількість кофеїну принаймні п'ять днів на тиждень, можуть мати підвищений ризик серцево-судинних захворювань.


Вживання кави може знизити ризик діабету / Фото shutterstock

Це виявилося можливим, навіть якщо учасники дослідження мали хороше здоров'я в інших відношеннях.

Ненсі Кагатара, магістр медицини, провідна авторка цього дослідження, сказала, що через вплив на вегетативну нервову систему регулярне споживання кофеїну може піддати здорових людей ризику гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань.

Як вживання кави впливає на ризик інсульту

Згідно з дослідженням, опублікованим в Journal of Stroke, газовані напої, фруктові соки та напої, а також надмірна кількість кави можуть підвищувати ризик виникнення інсульту та внутрішньомозкового крововиливу.

Однак ризики, пов'язані з цими напоями, варіювалися залежно від популяції та географічного розташування учасників.


Як вживання кави впливає на ризик інсульту / Фото shutterstock

Вживання більше чотирьох чашок кави на день підвищує ймовірність виникнення інсульту на 37%. Однак вживання менше чотирьох чашок кави на день або помірна кількість кави на день не були пов'язані з підвищеним ризиком інсульту.

Отже, помірне вживання кави є безпечнішим для здоров'я, ніж надмірне. Дотримання рекомендованих норм дозволяє насолоджуватися користю та приємним ефектом кави без зайвого навантаження на організм.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.