Укр Рус
8 вересня, 10:07
2

Експерти прогнозують здорожчання: що буде з цінами на м'ясну продукцію восени

Основні тези
  • Експерти прогнозують, що восени ціни на м'ясну продукцію почнуть зростати через загальні тенденції ринку.
  • Науковиця Наталія Копитець зазначає, що ціни на м'ясо залежать від вартості зернових, з яких складається близько 70% собівартості м'яса, а також від аномальної спеки та відключень електроенергії.
  • Станом на початок серпня 2024 року, ціни на яловичину зросли на 20%, куряче філе здорожчало на 3,3%, тоді як ціни на курячу тушку та свинину зменшилися на 4% і 10,2% відповідно.
  • Науковці прогнозують, що у вересні 2024 року середні споживчі ціни на основні види м'яса можуть зрости до 3%.

Ціни на м'ясну продукцію, найімовірніше, піддадуться загальним тенденціям. Восени вартість м'ясних продуктів почне рухатись угору.

Скільки буде коштувати м'ясо восени

Науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець розповіла у коментарі 24 Каналу, що для ринку м'яса характерна тенденція коливання цін. Відчутне зростання цін на основні види м'яса – яловичину, свинину та м'ясо птиці – спостерігається, зазвичай, на новорічні та великодні свята, а також на межі літнього й осіннього сезонів.

Читайте також Дефіцит продуктів: чи можуть зникнути або подорожчати продукти через спекотний липень

Восени ж визначальним чинником, який впливатиме на ціну основних видів м'яса, слугуватиме ціна на зернові та їх фактичний урожай, адже у структурі собівартості м'яса близько 70% складають саме корми. Окрім цього, нинішні реалії включають аномальну спеку та систематичні тривалі відключення електроенергії, які також впливають на підвищення собівартості продукції,
– зазначає головна наукова співробітниця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець.

  • На початок серпня 2024 року, за даними Державної служби статистики України, середні споживчі ціни на яловичину зросли проти цін на початок серпня 2023 року на 20% і становили 270,01 гривні за кілограм.
  • Куряче філе за цей період здорожчало на 3,3% і коштувало 158,62 гривні за кілограм.
  • Водночас середні споживчі ціни на курячу тушку зменшилися на 4% – до 86,8 гривні за кілограм.
  • За цей же період середні споживчі ціни на свинину зменшилися на 10,2% і становили 177,47 гривні.
  • Сало здешевшало на 0,8% і коштувало 160,10 гривні за кілограм.

Важливо За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у вересні 2024 року можливе підвищення середніх споживчих цін на основні види м'яса – яловичина, свинина та курятина – до 3%.