В Україні заборонили використання пальмової олії: яких продуктів це торкнеться

5 вересня 2024, 09:02
Читать новость на русском

Джерело:

Олена Вінтоняк

В Україні повністю заборонили використання пальмової олії під час виготовлення дитячого харчування. Крім того, законодавці встановили чіткі норми її використання в інших продуктах.

Пальмові трансжири відтепер у минулому

Український парламент ухвалив закон, яким передбачає обмеження використання пальмової олії в харчових продуктах. Про це повідомила народний депутат України Олена Вінтоняк. Вона є спіавторкою законопроекту з реєстраційним номером 5148 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми".

Читайте також Вартість рослинних олій у світі залишається стабільною: оновлені ціни

За законопроєкт проголосувало 293 народних депутати. За словами нардепки, закон передбачає повну заборону використання гідрогенізованих рослинних жирів і олій та інших шкідливих трансжирів у дитячому харчуванні.

Важливо Закон передбачає, що використання гідрогенізованих рослинних жирів і олій відповідно до європейських практик має бути не більше 2 грамів на 100 грам загальної кількості всіх жирів у продукті. Передбачене обов'язкове маркування харчових продуктів, що містять рафіновані олії рослинного походження.

За словами Вінтоняк, деякі компанії, заробляючи на солодощах мільярди, використовують небезпечні трансжири, що спричиняють онкологію (зокрема, й дитячу) та серцево-судинні хвороби. Вона також зазначила, що лікарі категорично радять не споживати продукти, що мають у своєму складі "гідрогенізовану пальмову олію" дітям і дорослим, оскільки вона вже давно заборонена у багатьох країнах.

Причини заборони пальмової олії

В пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що, за висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, вживання пальмової олії призводить до ожиріння та розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі.

Пальмову олію видобувають із плодів рослини Elaeis guineensis, відомої як олійна пальма, та вона лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів, міститься у твердих жирах рослинного походження, таких як маргарин і топлене масло "ГХІ", кондитерській продукції, і нерідко присутня в легких готових закусках, випічці, фритюрах і інших смажених виробах. Ця олія містить насичені жири, і саме вони формують стеаринову фракцію пальмової олії, що має більш тривалий термін зберігання.

Зверніть увагу! Експерти ВООЗ знайшли переконливий зв'язок між збільшенням споживання пальмової олії в 23 країнах світу та підвищеним рівнем смертності від ішемічної хвороби серця, який там зафіксували.

Крім того, в Записці сказано, що трансжири мають доведений згубний вплив на здоров'я людей і не лише викликають ожиріння, але й серцеві хвороби, рак, діабет, розлад імунної системи. Наприклад, вони не дають ферментній системі перетравлювати хімічні онкогени та ліки, які можуть викликати рак.