Укр Рус
23 вересня, 09:02
2

В Україні запровадили нові вимоги до якості молока та молочних продуктів

Основні тези
  • В Україні запроваджено нові вимоги до якості та безпеки сирого молока та молочних продуктів у рамках інтеграції з ринком ЄС.
  • Нові критерії стосуються сирого молока, яке не піддавалося термічній обробці та продаватиметься кінцевому споживачеві, і визначають місця та правила його реалізації.
  • Введено вимоги до господарств з виробництва молока та до тварин, які дають молоко, а також до молочних автоматів для нефасованого сирого молока.
  • Запроваджено чіткі механізми лабораторних досліджень сирого молока на залишки протимікробних препаратів, точку замерзання та лужну фосфатазу після термічної обробки.
  • Мінагрополітики затвердило функції національної референс-лабораторії, яка надаватиме організаційно-методичне керівництво та допомогу мережі лабораторій контролю якості сирого молока.

Зміни, запроваджені Мінагрополітики стосуються сирого молока, яке йде на продаж кінцевим споживачам. Нові вимоги щодо якості та безпеки сирого молока та молочних продуктів запровадили у рамках інтеграції з ринком ЄС.

Запроваджені нові критерії якості молока

Уряд запровадив вимоги до сирого молока, що не піддавалося термічній обробці та продаватиметься як харчовий продукт кінцевому споживачеві. Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства аграрної політики та продовольства.

Читайте також В Україні та світі дорожчає масло: у чому причина росту цін

Віднині будуть чітко визначатись місця та правила реалізації молока: безпосередньо з господарства з виробництва молока, фермерського магазину, із ємності для молока (цистерна, резервуар тощо), молочного автомата для нефасованого сирого молока. Затверджено вимоги до молочних автоматів для нефасованого сирого молока.

Нові показники якості молока / Скріншот з сайту Держпродспоживслужби

Також запроваджуються нові вимоги до господарств з виробництва молока та до тварин, які дають молоко.

Зверніть увагу! Також вводяться чіткі механізми проведення лабораторних досліджень (випробувань) сирого молока, отриманого в місцях первинного виробництва, на залишки протимікробних препаратів/антибіотиків, точку замерзання, а також лужну фосфатазу під час дослідження молока безпосередньо після термічної обробки.

Наказом Мінагрополітики затверджено специфічні функції національної референс-лабораторії, основною метою якої є організаційно-методичне керівництво, консультативна та практична допомога мережі лабораторій контролю якості сирого молока.

Важливо У Мінагро говорять, що це віхова подія, що посилює інституційну здатність ризикоорієнтованої системи контролю у молочному секторі.