В Україні запровадили нові вимоги до якості молока та молочних продуктів
- В Україні запроваджено нові вимоги до якості та безпеки сирого молока та молочних продуктів у рамках інтеграції з ринком ЄС.
- Нові критерії стосуються сирого молока, яке не піддавалося термічній обробці та продаватиметься кінцевому споживачеві, і визначають місця та правила його реалізації.
- Введено вимоги до господарств з виробництва молока та до тварин, які дають молоко, а також до молочних автоматів для нефасованого сирого молока.
- Запроваджено чіткі механізми лабораторних досліджень сирого молока на залишки протимікробних препаратів, точку замерзання та лужну фосфатазу після термічної обробки.
- Мінагрополітики затвердило функції національної референс-лабораторії, яка надаватиме організаційно-методичне керівництво та допомогу мережі лабораторій контролю якості сирого молока.
Джерело:
ДержпродспоживслужбаЗміни, запроваджені Мінагрополітики стосуються сирого молока, яке йде на продаж кінцевим споживачам. Нові вимоги щодо якості та безпеки сирого молока та молочних продуктів запровадили у рамках інтеграції з ринком ЄС.
Запроваджені нові критерії якості молока
Уряд запровадив вимоги до сирого молока, що не піддавалося термічній обробці та продаватиметься як харчовий продукт кінцевому споживачеві. Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства аграрної політики та продовольства.
Читайте також В Україні та світі дорожчає масло: у чому причина росту цін
Віднині будуть чітко визначатись місця та правила реалізації молока: безпосередньо з господарства з виробництва молока, фермерського магазину, із ємності для молока (цистерна, резервуар тощо), молочного автомата для нефасованого сирого молока. Затверджено вимоги до молочних автоматів для нефасованого сирого молока.
Нові показники якості молока / Скріншот з сайту Держпродспоживслужби
Також запроваджуються нові вимоги до господарств з виробництва молока та до тварин, які дають молоко.
Зверніть увагу! Також вводяться чіткі механізми проведення лабораторних досліджень (випробувань) сирого молока, отриманого в місцях первинного виробництва, на залишки протимікробних препаратів/антибіотиків, точку замерзання, а також лужну фосфатазу під час дослідження молока безпосередньо після термічної обробки.
Наказом Мінагрополітики затверджено специфічні функції національної референс-лабораторії, основною метою якої є організаційно-методичне керівництво, консультативна та практична допомога мережі лабораторій контролю якості сирого молока.
Важливо У Мінагро говорять, що це віхова подія, що посилює інституційну здатність ризикоорієнтованої системи контролю у молочному секторі.