Які продукти найбільше подорожчали та які подешевшали з початку 2020 року
Державна служба опублікувала дані, як змінювалися в Україні споживчі ціни на товари та послуги упродовж 2020 року.
Як повідомляє Держстат, найбільше подорожчали цибуля, гречка та яблука. Відповідні дані статистичне відомство опублікувало на своєму офіційному сайті.
Цікаво Вартість українського борщу: як змінювалась ціна протягом 5 років
Наскільки відбулося подорожчання
Так, за даними Державної служби статистики, за січень – квітень 2020 року:
- вартість цибулі зросла на 105,1% до 18,5 гривні за кілограм,
- гречана крупа подорожчала на 27,4% до 35,4 гривні за кілограм,
- ціна яблук стала вищою на 18,1%, і тепер вони коштують 27,4 гривні за кілограм проти 16,62 в січні.
Ціни на які товари впали
Щоправда, деякі товари подешевшали. Зокрема,
- вартість яєць впала на 22,6% до 16,3 гривні за десяток,
- ціна філе стала меншою на 13,3%, тепер вона становить 88,2 гривні за кілограм.
Алкоголь і тютюн
Щодо алкоголю та тютюнових виробів, то, за даними Держстату, від січня:
- сигарети преміум-класу подорожчали на 7,0% до 50,8 гривні за пачку,
- горілка подешевшала на 0,1%, і тепер коштує 92,2 гривні за 0,5 літра.
- вартість пива з початку року зросла на 1,4%, у квітні воно коштувало 17,4 гривні за пляшку.
Зверніть увагу Чому дешевшають українські овочі та як довго це триватиме
Як змінювалися ціни на продукти в Україні з початку 2020 року: дані Держстату – документ
До слова, загалом ціни на продукти в квітні зросли на 0,8%, а від початку року – на 1,5%. Щоправда, інфляція у річному вимірі впала до 2,1%.